Läti uurib tuumajaama ehitamise võimalusi

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ignalina tuumaelektrijaam.
Ignalina tuumaelektrijaam. Foto: Egert Kamenik.

Läti Teaduste Akadeemia juures hakkas Latvenergo ja gaasifirmade Latvijas gāze ja Itera Latvija algatusel tegutsema töögrupp eesmärgiga uurida võimalusi tuumajaama ehitamiseks.

Töögruppi juhib teaduste akadeemia president Juris Ekmanis, kes omal ajal oli tegev teadusotstarbelise tuumareaktori juures Salaspilsis, mis suleti 1998. aastal. Teadlaste arvates võib Läti saada tuumajaama aastail 2025-2030, vahendas ERR Uudised väljaannet Biznes & Baltija.

Esmaseks ülesandeks peab töögrupp tuumaenergeetikale lojaalse ühiskondliku arvamuse kujundamist.

«Eestlased arutavad koos soomlastega tuumajaama rajamist oma rannikul, Leedu, Valgevene ja Kaliningrad tahavad samuti ehitada ja müüa,» rääkis Ekmanis. «Võib minna nii, et kõik riigid meie ümber likvideerivad oma energiadefitsiidi, kuid meie mitte ning siis tuleb meil osta neilt elektrienergiat tohutute hindadega.»

Latvenergo arendusdirektori Oleg Linkevitši hinnangul kataks üks tuumablokk kogu elektrienergia sisenõudluse ning ülejäägi saaks kasulikult eksportida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles