Riigiasutusi ähvardab kopsakas üürihinna tõus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühena vähestest langetas RKAS tänavu teisel poolaastal üüri keskkriminaalpolitsei Tööstuse tänaval asuvas hoones ning seda ligi 
650 000 krooni võrra.
Ühena vähestest langetas RKAS tänavu teisel poolaastal üüri keskkriminaalpolitsei Tööstuse tänaval asuvas hoones ning seda ligi 650 000 krooni võrra. Foto: Mihkel Maripuu

Riigi Kinnisvara Aktsiaselts (RKAS) püüab küll arvesse võtta kõigi oma rentnike soove, kuid mõnel neist tuleb järgmisel aastal paratamatult üüri tõsta.


Esmapilgul paistab enneolematu üürihinna tõus ees ootavat riigikontrolli, kes peab Tallinnas asuva Narva maantee 11a hoone eest hakkama järgmisel aastal senisest 73 protsenti rohkem maksma. Kui tänavu oli üüri suurus kokku 3,26 miljonit, siis 2010. aastal on see juba 5,65 miljonit krooni.



«Riigikontrolli üürimakse tõepoolest tõuseb,» kinnitas RKASi juhatuse liige Elari Udam. «Meil on lepingus see juba varem kokku lepitud. Kui seni maksis riigikontroll kulupõhist üüri ehk null krooni pluss kommunaalmaksud ja teenused, siis nüüd hakkavad nad maksma turupõhist üüri.



Üüri oleme võrreldes varem kokkulepituga isegi poole võrra vähendanud.»


Riigikontrolli avalike suhete juht Toomas Mattson selgitas, et RKAS on tõesti neile vastu tulnud ning oma teenuste hinda tublisti alandanud. Täishinna puhul peaks riigikontroll aastas välja käima ligi kaheksa miljonit krooni.



Ta lisas, et kui rahandusministeerium on oma äriühingule andnud selged suunised üüride osas, peab ministeerium ka eelarves riigiasutustele ette nägema sama raha, mis neil tuleb RKASile tasuda. Kui üür kasvab, tuleb ka raha juurde anda.



Alates järgmise aasta 1. jaanuarist hakkab riigikontroll oma ruumide eest RKASile maksma üüri 196,64 krooni ruutmeetrilt, millele lisandub käibemaks. Samas tuleb rõhutada, et üür sisaldab ka kommunaalkulusid ning mitmesuguseid teenuseid, nagu mehitatud valve, administraatori töö, koristamine, kinnisvara korrashoid ja muu.



RKAS tahab järgmisel aastal tõsta ka justiitsministeeriumi üürimakseid ning seda 18,06 protsenti. Justiitsministeerium on pöördunud rahandusministeeriumi poole kirjaga, et kui RKAS tõesti üürihinda tõstab, siis on neile järgmiseks aastaks juurde vaja ligi 30 miljonit krooni.



Udami sõnul on RKAS tänavu vähendanud oma 111 rentniku üürimakseid kokku 20 miljoni krooni võrra. Seda on võimaldanud teha peamiselt heakorrateenuste ja tehnilise hoolduse odavnemine, valvekulude vähenemine ning soojusenergia hinna langus. 2010. aastal loodab RKAS säilitada enam-vähem tänavust taset.



«Kuivõrd aga eelarveläbirääkimised on alles alanud ning lõplikke kokkuleppeid järgmiseks aastaks veel ei ole, siis oleks ennatlik rääkida konkreetsetest summadest,» kinnitas Udam.


Siseministeerium on teinud RKASile ettepaneku üürihindade alandamiseks. Tänavu teisel poolaastal langesid ministeeriumi kolme allasutuse üürid ilma käibemaksuta kokku 1,035 miljoni krooni võrra.



Rohkem kui pool sellest summast ehk 644 067 krooni langes keskkriminaalpolitsei Tööstuse tänaval asuva hoone arvele.


Kokku üürib siseministeerium RKASilt 15 hoonet. Osa nendest lepingutest sisaldab peale üüri ka kõiki kommunaalmakseid ja muid hoonete ülalpidamiskulusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles