Vahur Kraft: sügis näitab majanduse tegelikku seisu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahur Kraft
Vahur Kraft Foto: Pm

Kuigi Eesti sisemajanduse kogutoodangu (SKT) langus aasta teises kvartalis oli oodatust väiksem, ei anna see veel põhjust liigseks optimismiks, sest tulemustele avaldasid positiivset mõju kevad ja suve algus, hindab olukorda Nordea panga juhatuse esimees Vahur Kraft. 


Krafti sõnul oleks õigem ära oodata ka aasta kolmanda kvartali tulemused ja alles siis võiks arutleda selle üle, kas majanduslanguse põhi on käes või mitte. Sügis ja eelkõige III kvartali tulemused näitavad paremini, mis positsioonil meie majandus on - kas on toimunud stabiliseerumine või jätkub põhja otsimine.

«Tõsi on, et maailmast tuleb üha rohkem pigem positiivse tooniga signaale. Samas peaksime meie siin Eestis jälgima eelkõige seda, mis toimub meie lähimatel eksporditurgudel Soomes ja Rootsis ning ka naaberriikides. Sealsed majandusnäitajad on jätkuvalt kehvad ja selles mõttes on väike mure nende mõjude osas meie majandusele täiesti olemas,» rääkis Kraft.

Reitinguagentuuri Standard&Poor´s otsus alandada Eesti riigireitingut ei lisa tema sõnul samuti optimismi. See otsus näitab, et välismaailm näeb meid siiski murelapsena ja eelkõige paisuvate eelarvedefitsiitide osas.

Tänavu II kvartalis vähenes SKT aastases võrdluses 16,6 protsenti, aasta esimeses kvartalis oli kukkumine 15,1 protsenti. Seega erilisi muutusi II kvartal aasta algusega võrreldes kaasa ei toonud. Lisaks püsib ootus kinnisvarahindade languses ning prognoositud on ka palkade vähenemise jätkumist. Samas avaldab SKT teise poolaasta tulemusele mõju baasiefekt, mistõttu majanduslangus peaks aeglustuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles