Vene ja Leedu seisavad piimasõja lävel

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu piimatööstuses Rokiškio pienas toodetav 1,5-protsendise rasvasisaldusega piim.
Leedu piimatööstuses Rokiškio pienas toodetav 1,5-protsendise rasvasisaldusega piim. Foto: www.rokiskio.com

Venemaa astus järjekordsesse piimasõtta, kuid Valgevene asemel on seekord vastaspooleks Leedu.


Vene riiklik sanitaarteenistus (Rosselhoznadzor) saatis Vilniusele hoiatuse, et alates 17. augustist piirab Venemaa Leedust sisseveetavate piimatoodete hulka ja seda antibiootikumide jääkide leidmise tõttu, kirjutab

Kommersant

.

Taoline otsus tähendab Vene tolliametnike järsult tõhusamaks muutuvat Leedu kaubikute kontrollimist.

Leedu ametivõimud kinnitavad, et piimatooted keelatud aineid ei sisaldanud ja Venemaa sanktsioonide põhjus peitub hoopis kahe riigi vahelistes poliitilistes erimeelsustes.

Kommersandi väitel tähendab see, et Moskva ja Vilnius võivad alustada laiaulatuslikku kaubanduslikku sõda.

Rosselhoznadzori koduleheküljele ülesriputatud teate järgi tähendavad sanktsioonid kolme Leedu piimatööstuse jaoks ekspordikeeldu. Patuoinasteks tehti Zemaitijos pienas, Pieno zvaigzdes ja Rokiskio pienas.

Leedu toiduainete- ja veterinaariateenistusele lähetatud teate järgi leidsid Vene spetsialistid mõnest koorevõi-, hapukoore- ja kohupiimapartiist tetratsükliini ning ühest teisest kohupiimapartiist doksütsükliini jälgi.

Leedu ametnike väitel on Euroopa Liidu standardite järgi kõnealused antibiootikumid mingis koguses lubatud, Vene normide järgi aga absoluutselt keelatud.

Kõik Leedu ettevõtted, mis veavad oma toiduaineid Venemaale, arvestavad oma tootmisprotsessis Vene kvaliteedinõuetega, kinnitab Vilnius.

Venemaa otsus piirata Leedu piimatoodete sissevedu võib anda hoobi selle Balti riigi majandusele, kirjutab Kommersant. Praeguse seisuga veab oma tooteid Vene turule 16 Leedu piimatööstust ja neist enamike jaoks on kõnealune suurriik eluliselt oluline kaubanduspartner.

Vilnius kinnitab, et Leedu piimatooted on tervisele ohutud. Veterinaariateenistuse juht Kazimiras Lukauskas rääkis, et nende spetsialistid võtsid piimast täiendavaid proove, kuid keelatud aineid ei leitud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles