Uus Sõmeru ettevõte toodab lumesaanide istmeid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PUR-Estonia toodab lumesaanide istmeid.
PUR-Estonia toodab lumesaanide istmeid. Foto: Arvet Mägi

Tänavu mais alustas Sõmerul tegevust plasttooteid valmistav firma PUR-Estonia OÜ, mis kuulub Soome kontsernile Purvac OY ning annab kahes vahetuses tööd kokku 23 inimesele.


PUR-Estonia OÜ tegevjuht ja juhatuse liige Jaan Murdla ütles, et otsisime tootmispindu, mis oleks suurusega 2500 ruutmeetrit või rohkem.



Selline leiti tol hetkel ainult Sõmerul. Hind oli samuti hea.
"Praeguse majanduskriisi ajal, kui on tekkinud palju vaba tööjõudu, polnud suuri probleeme ka vajaliku kaadri leidmisel. Töötajate valikul eelistasime varasema tootmistöö taustaga inimesi, kellel kogemused kõrgtehnoloogilistel tööpinkidel töötamisel," rääkis Murdla.
Ta lisas, et ettevõtluse alustamiseks on selles mõttes sobiv aeg, et jagub nii odavaid rendipindu kui vaba tööjõudu.

Põhitoodanguks istmed
Firma tootmisjuht Eha Viimsi kõneles, et ettevõtte põhitoodanguks on autode, busside, rongide, laevade ja lumesaanide istmed ning plastdetailid. Aga samas ka kino-, teatri- ja kontserdisaalide istmed. Veel valmistatakse haiglavoodite plastdetaile.

Eha Viimsi selgitas, et PUR-Estonia on Soome kontserni Purvac OY tütarettevõte, emafirmal Purvac OY on PUR-Estonia OÜs sajaprotsendiline osalus.

Sõmerul tehakse Soome emafirmale allhanketeenust. "Firma toodangu tellijaid on vähesel määral ka Eestis, kus soovime tulevikus tellijate osakaalu tõsta," lisas Viimsi.

PUR-Estonia toodang läheb 90 protsendi ulatuses Eestist välja, põhiliselt Soome, tellimused saadakse Soomes Lahti linnas asuva emaettevõtte kaudu. Praegu PUR-Estonia klientide leidmise ega müügiga ei tegele, ka suuremad seadmed ja materjalikogused ostab emafirma.
"Sealjuures on aga meil üsna suur vabadus iseseisvalt otsida kohalikult turult koostööpartnereid, osta esmavajalikke tööriistu ja seadmeid, vahel ka tootmises vajaminevaid materjale," kommenteeris Eha Viimsi.
Jaan Murdla lisas, et ettevõte panustab tasakaalukale arengule.

"Jälgime tähelepanelikult, kuidas on nõudlus meie toodangu järele, ja sellele vastavalt oleme suurendanud ka kaadrit. Osa inimesi töötab ajutise lepinguga, sest praeguses keerulises majandusolukorras võib tulla meie toodangu nõudluses ka tagasilööke," rääkis Murdla.

Tootmine kui leivategu
"Polüuretaantoodete tegemiseks kasutame oma tootmises kahte CNC-pinki. Üks neist teeb niinimetatud halli tihedat polüuretaani ning teine valget ja pehmemat," selgitas Eha Viimsi.
Polüuretaani valmistamiseks kasutatakse kahte kemikaali: isotsüanaati ja polüooli.
"CNC-pink ehk nn vahutuspink juhib need kemikaalid õiges vahekorras pingi segamispeasse ning surub saadud segu etteantud surve ning ajaga suletud valuvormidesse, kus tekib paisumine," kommenteeris tootmisjuht.

Ühes vormis paisub toode keskmiselt 8-10 minutit. Siis võib vormi ettevaatlikult avada ning toote välja võtta.

Pärast 15minutilist jahtumisaega pannakse toode "mullipurustajasse". Nii saab see tihedam ja stabiilsema koostisega.

Freesimisroboti operaator Toomas Veitmann hindas esimese kolme kuu töökogemuse põhjal, et amet nõuab täpsust ja kannatlikkust.
"Robot töötab Windowsi programmiga ja sellel on võimalik valmistada palju erinevaid plasttooteid,"selgitas Veitmann.

Firma praegune masstoode on lumesaanide esi- ja tagaistmed ning seljatoed. Plasti kuumpressimisel tehakse autodele logareid.
PUR-Estonia on oma töölised emaettevõtte spetsialistide abiga ise koolitanud.

"Alustasime üheteistkümne töötajaga, kes läbisid kuuajalise tööpraktika, mille käigus omandasid töövõtted ja said kvaliteedikoolitust. Koolitused toimuvad töö käigus ning kohapeal," rääkis ettevõtte tootmisjuht Eha Viimsi.
Ettevõtte töödejuhataja ning ka plasti kuumpressi operaator käisid nädalasel koolitusel emaettevõttes Lahtis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles