Pensionifondid said uued riskijuhtimisnõuded

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Malmstein.
Raul Malmstein. Foto: Liis Treimann

Finantsinspektsioon kehtestas investeerimis- ja pensionifondidele rangemad riskide juhtimise ja avalikustamise nõuded.


«Fondivalitsejad peavad oma riskijuhtimise kvaliteeti oluliselt parandama. Tõsise majandus- ja turulanguse tingimustes tänaseks testi läbinud riskijuhtimise praktika tuleb ümber vaadata, et osakuomanike huvid oleksid edaspidi paremini kaitstud,» kommenteeris finantsinspektsiooni juhatuse liige Kaido Tropp.

Finantsinspektsiooni juhendid määratlevad täpsemad nõuded investeerimisriskide tuvastamisele, jälgimisele ja mõõtmisele fondivalitsejate poolt. Juhenditega täpsustatakse muuhulgas nõudeid fondivalitseja sisereeglitele, juhatuse vastutusele ja riskijuhtimise üksuse tegevusele ning riskide kajastamisele investeerimisfondi prospektis. Näiteks tuleb edaspidi investeerimisfondi prospektis investeerimiseesmärkide kirjelduse juures kindlasti esitada viide investeeringutega seotud riskide täpsemale kirjeldusele. Investeeringust saadavat võimalikku kasu ei ole lubatud rõhutada, kui prospekti samas kohas ei viidata selgelt investeeringuga seotud riskidele. Konkreetse fondi olemusest tulenevaid olulisi riske on soovitatav eraldi rõhutada jpm.

Finantsinspektsiooni hinnangul vajab osakuomanike huvides muudatusi ka seadused, sealhulgas peab riskijuhtimise nõuete rikkumine olema üheselt karistatav. Vastava ettepaneku on inspektsioon esitanud rahandusministeeriumile.

Riskijuhtimise eesmärgiks on tuvastada ja maandada riske, mille realiseerumine võib fondi aktsionäri või osakuomaniku jaoks väljenduda osaku puhasväärtuse vähenemises või mille tõttu on häiritud fondi toimimine.

Soovituslikud juhendid on kättesaadavad finantsinspektsiooni veebilehel:
http://www.fi.ee/?id=2897 .

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles