Kohalik lilleäri närtsib

Liisu Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roosid Nurmiko aiandi poes.
Roosid Nurmiko aiandi poes. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti suuremate lilleäride jaoks ei möödunud eelmine aasta kuigi lilleliselt. Enim teevad muret kasvanud küttekulud, kuid ka näiteks importtoodete pealetung.

Eesti üks suuremaid ja vanemaid lillekasvatuse ning -impordiga tegelevaid ettevõtteid Nurmiko Hulgi OÜ lõpetas üle-eelmise aasta 40 000¬eurose kasumiga, läinud aasta lõpus oldi aga pea sama suures kahjumis. Majandusaasta aruande järgi on käive mõnevõrra kukkunud nii põhiturul Eestis kui ka suuruselt teisel turul Soomes, vahendab Äripäev.

Ettevõtte tegevjuhi Mart Ungersoni sõnul on Nurmikol vähenenud roll importija ja vahendajana. «Seoses Euroopa Liidu ühise majandusturuga on vähenenud vahendatava kauba osakaal ehk meie kliendid ostavad otse teistelt Euroopa Liidu tootjatelt,» selgitas ta. «Enne Euroopa Liitu astumist oli hulgikaubandusel kindel roll: kaup toodi maale, tolliti ja siis jaotati,» rääkis Ungerson.

Ungersoni sõnul on Eestis võimalik efektiivselt lilli toota vaid siis, kui suudetakse kontrolli alla saada tööjõu- ning küttekulud – see tähendab, et on olemas kaasaegsed soojapidavad kasvuhooned ja tootmise tehnoloogia. «Meil on need praegu olemas ja loodame, et jõuame sel aastal lillekasvatusega plussi.»
 

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles