Maksuvõla ajatamiste arv kasvab jätkuvalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja tolliameti peadirektor Enriko Aav
Maksu- ja tolliameti peadirektor Enriko Aav Foto: Toomas Huik

Maksuhaldur rahuldas esimesel poolaastal 2099 ning jättis rahuldamata 499 ajatamise taotlust. Ajatamisgraafikute täitmata jätmise tõttu tühistas maksuhaldur samal ajal 1,7 protsenti tänavu kinnitatud graafikutest.


Maksu- ja tolliameti teatel on võrreldes eelmise aasta sama ajaga tänavu esimesel poolaastal kasvanud menetletud taotluste arv 71 protsenti. Selle trendi taga on nii halvenenud majandusolukord kui maksuhalduri aktiivne tegevus.

Tänavu I kvartalis esitati maksu- ja tolliametile rohkem kui 800 ajatamise taotlust, millest jäi rahuldamata 114, teises kvartalis olid samad arvud vastavalt ligi 2000 ja 385. Poolaasta lõppedes oli maksuvõlg ajatatud rohkem kui 2500 isikul kogusummas veidi alla 490 miljoni krooni. See moodustab ligi 9 protsenti kogu maksuvõlast.

Võrreldes 2009. aasta I kvartaliga ei ole maksuvõlg viimastel kuudel enam nii kiiresti kasvanud. Kui märtsi lõpus oli võlasumma 5,2 miljardit krooni, siis augusti algul moodustas see 5,8 miljardit krooni. Esimesel poolaastal kasvas enim käibemaksuvõlg.

Samal ajal on võlglaste arv kasvanud 89 000-lt 139 000ni, kuid juriidilistest isikutest võlglaste hulk ei ole seejuures oluliselt tõusnud. Maksuvõlglaste hulgas on praegu umbes 24 000 juriidilist ning 115 000 eraisikut. Kõige raskem olukord on hulgi- ja jaekaubanduses ning mootorsõidukite remondi alal. Järgneb ehitus ja töötlev tööstus.

Maksu- ja tolliameti peadirektori Enriko Aava sõnul kaalub amet eriti põhjalikult nii ajatamistaotluste rahuldamist kui pankrottide algatamist. Ameti menetluses oli poolaasta lõpu seisuga 970 pankrotis juriidilist isikut, kelle kogu maksuvõlg moodustab 1,02 miljardit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles