Õpetajad streikima ei hakka

Sandra Maasalu
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajatel on palgamure.
Õpetajatel on palgamure. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti haridustöötajate liidu juhatuse esimees Sven Rondik ütles, et õpetajad otsustavad palgalanguse korral igaüks ise, mida edasi teha, aga streiki ei tule.

«Küsimus ei ole praegu mingis streigiähvarduses, vaid me ikka loodame, et otsustajate hulgas on mõistusega inimesi,» ütles Rondik. «Õpetajad otsustavad ise, mis nad sellise riigipoolse suhtumise korral teevad.»

«Ega noored ju niikuinii kooli ei tule ja olemasolevad otsustavad, kas jäävad edasi,» lisas Rondik. «Sama raha teenib võib-olla mujalgi lihtsama vaevaga kätte kui koolis.»

Ta tõi murena välja pensionieas või sellele lähenevate õpetajate suure hulga Eesti koolides. «Tänu neile kool veel püsib. Nende ees tuleb müts maha võtta.»

Rondik juhtis tähelepanu ka asjaolule, et suurem osa Eesti õpetajatest on naised, aga naine ei saa klassi ette ilmudes välja näha ükskõik kuidas. Ka välimuse eest hoolitsemine vajab raha.

Rondik kinnitas, et haridustöötajad mõistavad, et ka teiste elualade töötajatel on palgamure ja õpetajad pole mingid pühad lehmad. «Samas paljudel on vähendatud ainult lisatasusid, aga õpetajatel pole mingit lisatasu,» ütles ta.

Rondiku sõnul pole õpetajate välismaale suundumine siiani päevakorral olnud, sest töötada saavad nad seal peamiselt muus ametis kui pedagoogina.

«Asi on väga tõsine,» kinnitas Rondik, lisades, et haridus- ja teadusministeeriumile pole tal etteheiteid, sest seal püütakse õpetajate palkade eest igati seista. «Küsimus on meie laste tulevikus.»

Täna tegi Eesti haridustöötajate liit avaliku pöördumise valitsusele ja riigikogule, juhtides tähelepanu õpetajate palkade edasise langetamise ohtlikele tagajärgedele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles