Maagaasi hind kodutarbijale võib sügisel langeda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maagaasi müügihind kodutarbijaile sõltub tegelikest ostuhindadest.
Maagaasi müügihind kodutarbijaile sõltub tegelikest ostuhindadest. Foto: Reuters / Scanpix

Juuli esimesest nädalast kehtima hakanud maagaasiseaduse täiendusest lähtuvalt võib gaasi hind kodutarbijaile tänavu sügisel langeda, kuigi mitte palju.


Eesti Gaasi turundusjuht Marge Randmaa kinnitas, et kui 1. juulist maagaas kallines 5 -6 protsenti, siis kodutarbijaile ei tohiks tänavu enam hinnatõusu tulla. Pigem on tõenäoline, et gaas hoopis odavneb.

Niisugune asi on võimalik tänu juuli esimesest nädalast kehtima hakanud maagaasiseaduse täiendusele, mille järgi arvutatakse gaasi hind kodutarbijaile aasta tegelikest ostuhindadest lähtuvalt. See tähendab, et väikesed kõikumised - pigem allapoole - võivad aasta lõpupoole tulla. Varem kooskõlastati maagaasi müügihind kodutarbijatele prognoositavate ostuhindade alusel.

Vabatarbijaid ehk ettevõtteid ja muid juriidilisi isikuid võib Randmaa sõnul aasta lõpus oodata maagaasi kerge kallinemine, kuna hinnavalemis olulist osa mängiv kütteõlide hind maailmas näitab tõusutendentsi. Gaasi hinnale avaldab mõju ka dollari kursi muutus.

«Samas ei näe ma kummagi hinnagrupi, ei kodu- ega vabatarbija puhul ette suuri hinnamuutusi,» märkis Randmaa. «Kindlasti ei tule muutused nii suured kui eelmisel aastal, kui gaasi hind järsult tõusis.»

Kodutarbijate uuest hinnast peab Eesti Gaas elanikke ühe kuu ette teatama.

Tänavu 1. juulist tõusis maagaasiaktsiis 2, 4 korda. Kui varem oli aktsiis 157 krooni tuhande kuuupmeetri kohta, siis pärast tõsu 367 krooni. Peale selle kasvas juulist ka käibemaks kahe protsendi võrra ning AS EG Võrguteenused tõstis võrguteenuste hindu. Tänu kõigile neile muutustele kallines maagaas 1. juulist erinevates hinnagruppides 5 - 6 protsenti.

Praegu maksab maagaas aastas kuni 200 kuumpeetrit gaasi tarbivale inimesele 8,13 krooni kuupmeeter. 200 - 750 kuupmeetri suuruse tarbimise korral on hind 5,70 ning veelgi enam tarbijaile 4,78 krooni kuupmeeter. Nendele hindadele lisandub võrguteenuste hind ning maagaasiaktsiis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles