«Keskpäevatund»: vajame viie jõukama riigi sekka jõudmise kava

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmistel valimistel lubas Reformierakond viia Eesti viie jõukama Euroopa riigi sekka.
Eelmistel valimistel lubas Reformierakond viia Eesti viie jõukama Euroopa riigi sekka. Foto: Peeter Langovits

Ajakirjanik Ainar Ruussaare ja ärimees Rein Kilgi sõnul pole valitsus näidanud plaani kriisist väljatulekuks - isegi mitte kava Euroopa viie rikkama riigi sekka jõudmiseks, kuigi seda sai valimistel suure suuga lubatud.

Kilk ja Ruussaar kiitsid Kuku raadio «Keskpäevatunni» saates kaitseminister Jaak Aaviksoo valitsuskaaslastele saadetud kirja, mis saaks olla esimene nähtav märk taolise kava suunas liikumisest.

Ruussaare sõnul juhtis ka Aaviksoo tähelepanu sellele, et riik suudab edukalt lahendada vaid tähtsusetuid üksikküsimusi, tegelemata samal ajal pikema-ajaliste küsimustega.

Ruussaare väitel pole loomulikult oluline viie riigi sekka jõudmine, vaid plaani omamine. «Kui jõuame ka 10 või 15 riigi hulka, on osa eesmärgist siiski saavutatud.»

Ajakirjanik taunis ka peaministri kommet analüütikuid mustata, leides, et ka riigivõimu mõtlemisvõime on nõrk ning oskus kuulata ja järeldusi teha madal. Tema sõnul on analüütikute seisukohad väärtuslikud, sest on vähemalt teetähised «suure plaani» koostamisel.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul tuleb kahanevate riigitulude taustal hakata piirama üha paisuvaid sotsiaalkulusid ning probleeme näeb ta nii pensionides kui ka vanemapalgas.

Aaviksoo tõdes teistele ministritele saadetud ja eile meediasse lekkinud kirjas, et riigivõimu ettenägemisvõime on kehv, sest analüütiline mõtlemine on nõrk ja ollakse jäärapäiselt klammerdunud parteilubadustesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles