Firma näitab telefonisidehindu tuhandiku täpsusega

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AIVAR AOTÄHT/

Pärast käibemaksu tõusu otsustas Elion hakata telefonikõne hindu arvestama Eesti kaubanduses harjumatu tuhandiku krooni täpsusega.


Nii näiteks maksab kodupaketis võrgusisene kõne normaalajal 0.346 krooni ehk 34,6 senti. Sellele lisandub kõnealustustasu, mille hind on 0.488 krooni. Sellist süsteemi võib kohata näiteks välismaa tanklates kütusehindade puhul.



Aktsiaseltsi Elion Ettevõtted kommunikatsioonijuhi Karin Kahre selgitust mööda on hinnad toodud tuhandiku täpsusega, et vältida ümardamist kliendi kahjuks.



«Kui kuvaksime hindu endisel kujul, tähendaks see, et näiteks võrgusisese kõne minutihind normaalajal oleks nüüdsest 0.35 krooni. Vahe on väike, kuid suurte mahtude puhul hakkab see klientidele arvestatavat mõju avaldama,» kõneles ta.



Kahre täpsustas, et Elioni hinnakirjas on kolm kohta pärast koma vaid kõneside minutihindade, sealhulgas kõnealustustasu puhul. Kõigi teiste teenuste hindu arvestab firma nagu varem.



Hinnamuudatusest andis Elion klientidele teada juuni arvel.



Tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski ütles, et kolme kohta pärast koma ei ole keelatud näidata ja juhul kui kõned kestavad rohkem kui minuti, tarbija pigem võidab.



«Oluline on see, kuidas esitatakse lõpphind arvel ja mismoodi selle eest tasutakse,» jätkas ta. «Et pangaülekandes ega sularahas arveldades ole võimalik maksta näiteks summat 40.346.»



Turetski sõnul peab ümardades arvestama kaubandustegevuse seadust: ülespoole ümardatakse summa, mis lõpeb viie või suurema numbriga, ja allapoole summa, mille lõpus on alla viie jääv number.



Karin Kahre lisas, et üldarves tuleb loomulikult teha ümardus ja seal kasutabki Elion harilikku aritmeetilist tava. See on täpselt samasugune, kui nõuab tarbijakaitse nimetatud ümardamise kord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles