Nokia kukkus firmade esisajast välja

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia N97
Nokia N97 Foto: Reuters / Scanpix

Soome mobiiltelefonide tootja Nokia, mis 2000. aasta kevadel oli turuväärtuse järgi maailmas üheksas, on praeguseks kukkunud 105. kohale.


Juulis alanud aktsia hinna langus kukutas firma esisajast välja, vahendas Kauppalehti Online. Heinakuu viimase kuupäeva seisuga oli Nokia turuväärtus 51,0 miljardit dollarit.

Tehnoloogiamulli kõrghetkel 2000. aasta teises kvartalis oli Nokia maailmas turuväärtuselt üheksas firma. Tookord kerkis aktsia hind 65 euro ehk 1017 kroonini, firma turuväärtus oli 305 miljardit eurot ehk 4772 miljardit krooni.

Nordea analüütik Martti Larjo peab kukkumist üllatavalt väikseks. «Ma oleks arvanud, et Nokia jääb nimekirja tipust veelgi kaugemale. Pärast tehnoloogiamulli lõhkemist pole selle valdkonna ettevõtted suutnud kosuda isegi mitte nende tasemete lähedale, kus 2000. aastal oldi,» kommenteeris ta.

«Muudes valdkondades on toibutud kiiremini, kuid nüüd on ka seal olnud tagasilööke.»

Majanduslangus on Nokia väärtust oluliselt kahandanud. Alles 2008. aasta veebruari lõpus oli see turuväärtuse järgi maailmas suuruselt 34. firma. Aasta jooksul on mobiiltelefonidehiid kaotanud väärusest 110 miljardit eurot.

«Mobiiltelefonisektoris kasvutempo aeglustus ja kasum vähenes oluliselt eelmise aasta lõpus ning selle alguses,» selgitas Larjo.

Analüütiku prognoosi järgi võib oodata Nokia turuväärtuse jätkuvat vähenemist, kuna selle aasta lõpp midagi head ei ennusta.

Maailma väärtuslikumad firmad on naftagigandid ExxonMobil ja PetroChina ning seda vaatamata naftahinna kõikumisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles