Maksuamet: salasigaretivedu elavneb

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Virumaal jäi nädalavahetusel vahele kolm salasigarettide müüjat.
Lääne-Virumaal jäi nädalavahetusel vahele kolm salasigarettide müüjat. Foto: Politsei

Maksu- ja tolliameti (MTA) hinnangul salasigaretivedajate aktiivsus kindlasti kasvab, sest juulist tohib väljastpoolt Euroopa Liitu Eestisse tuua aktsiisivabalt 80 protsenti vähem sigarette kui varem.


Kui salasigaretivedu kasvab järsult, siis võib tekkida probleem, et napib ressursse sellega võitlemiseks ning ressursse tuleb ümber paigutada teiste valdkondade arvelt, ütles MTA tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Järg.

Juulis, pärast seadusemuudatuse jõustumist, pole salasigarettide avastamine võrreldes eelmise kuuga kasvanud. Salasigaretivedu võib aga elavneda hiljem, kui lõppevad enne muudatuse jõustumist kogutud varusid.

Küll aga on muudatus vähendanud piiriületajate arvu 20-25 protsenti ning maksu- ja tolliameti andmeil on sigaretipaki hind mustal turul tõusnud sõltuvalt toote margist 3-6 krooni.

Järgi hinnangul on kehtiv, kuni 18 000-kroonine trahv salasigarette vedavale reisijale piisav. «Probleem on aga kriminaalkaristuse osas,» lisas ta. «Praeguste reeglite kohaselt saame rääkida kriminaalkaristusest, kui ühekordselt sissetoodavate sigarettide hulk on suurusjärgus 250 000 tükki.»

Jaanus Pauts Tubakatootjate Eesti Assotsiatsioonist arvas samas, et kehtiv maksimumtrahv on liiga väike. «Potentsiaalne tulu näiteks 240 000 sigaretist on mitu korda suurem kui 18 000-kroonine trahv,» põhjendas ta.

1. juulist jõustunud seadusemuudatusega võib vähemalt 18 aasta vanune reisija väljastpoolt Euroopa Liitu Eestisse tuua ühe päeva jooksul mitteärilisel eesmärgil kuni 40 sigaretti. Varem oli piirmäär 200 sigaretti.

Piirmäära langetamine oli MTA sõnul tingitud vajadusest võidelda illegaalse sigaretituruga, mille osakaal oli konjunktuuriinstituudi hinnangul 2007. ja 2008. aastal 20-25 protsenti.

MTA analüüsi kohaselt on alkoholi- ja tubakatoodete aktsiisivaba sissevedu alates eelmise aasta lõpust oluliselt suurenenud. Üks põhjus võib olla see, et alates 2008. aasta juulist saavad nn halli passi omanikud käia Venemaal viisavabalt.

Hinnanguliselt 90 protsendil reisijatest oli kaasas maksimaalne maksuvaba kogus sigarette. Nii sissetoodud sigaretid osteti sageli kokku ja müüdi illegaalselt edasi. Sellise ebaseadusliku tegevuse maht võis ulatuda 276 miljoni kroonini aastas.

Järgi sõnul on ka piiril makse tasudes odavam Venemaalt sigarette tuua kui neid Eestis osta. Eestis 30-kroonise sigaretipakiga samas klassis sigaretipakk maksab Venemaal 4-6 krooni ning koos maksudega natuke üle 20 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles