Teder: käibemaksu tõusust oleks pidanud ette teatama 2-3 kuud

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Indrek Teder.
Õiguskantsler Indrek Teder. Foto: Toomas Huik

Juuni lõpus riigikogu poolt heaks kiidetud ning juba 1. juulist kehtima hakanud käibemaksu tõstmise otsuse oleks õiguskantsler Indrek Tederi hinnangul pidanud vastu võtma 2-3 kuud enne maksutõusu kehtima hakkamist.

Teder peab käibemaksu kiiret tõstmist põhiseadusega vastuolus olevaks, sest ettevõtjatele anti aega vaid neli päeva maksutõusuga kaasnevate muudatuste elluviimiseks ning soovib, et riigikogu viiks käibemaksu tõstnud seaduse põhiseadusega kooskõlla.

Täna riigikogu liikmete küsimustele vastates ütles õiguskantsler, et 1992. aastast 18-protsendilisena kehtinud käibemaksu tõstmise väljakuulutamisest Riigi Teatajas kuni selle kehtima hakkamiseni 20-protsendilisena oleks pidanud olema 2-3 kuu pikkune aeg.

Teder märkis riigikogulastele, et riigi vajadus saada kiiremas korras raha ei kaalu üles vajadust, et riigi õiguskord oleks stabiilne. Ta lausus, et riigikogu stenogrammide põhjal võib väita, et rakendamis- ja üleminekuprobleemid jäid võimuliidu poolt tähelepanuta ning riigikogus esitatud küsimused liigkiirest rakendamisest ja sellega seotud probleemidest jäid sisuliste vastusteta.

Teder tõi välja, et pikem puhveraeg oleks võimaldanud ettevõtjatel mõistlikul ajal muuta näiteks oma kassasüsteeme, hinnasilte ning teha vajadusel ümber ka lepingud.

Teder on varem märkinud, et kui riigikogu käibemaksu tõstmist ette näinud seadust ei muuda, on tal võimalus kaevata see riigikohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles