Maksumaksjate liit soovitab käibemaksule üleminekuaega

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käibemaksu tõstmine tõi ettevõtetele kaasa lisakulutusi.
Käibemaksu tõstmine tõi ettevõtetele kaasa lisakulutusi. Foto: Corbis / Scanpix

Käibemaksutõusu tuleks rakendada üleminekuajaga, enne 1. juulist kokku lepitud tehinguid peaks saama teha vana käibemaksumääraga, leiab maksumaksjate liit.


Maksumaksjate liidu ettepanekud:

1. Sarnaselt tubakatoodete maksumärkidele tuleks anda ka muude toodete hinnasiltide, trükitud piletite, taksotšekkide jne kohta tähtaeg, mille jooksul on lubatud dokumentidel näidata tegelikust hinnast erinevaid hindu või ebaõiget käibemaksusummat (kui lõpphind on jäänud samaks).

2. Tuleks lisada õiguskantsleri ettepanekus viidatud Saksamaa käibemaksuseaduse §-le 29 sarnane säte, mis võimaldaks muuta enne käibemaksuseaduse muudatuste jõustumist sõlmitud lepingutes kokkulepitud hindu.

3. Tuleks lisada sätted, mis võimaldaksid enne 1. juulit 2009 toimunud riigihanke korras või abiprogrammide raames sõlmitud lepingute täitmisel kasutada jätkuvalt 18-protsendilist maksumäära. Selliste hindade jaoks, mis määratakse või kooskõlastatakse pädeva riigi- või kohaliku omavalitsuse poolt (nt ühistransport, veevärk, prügivedu), tuleks lubada vana käibemaksumäära rakendamist kuni uue hinna määramise või kooskõlastamiseni või nõutava uuest hinnast ette teatamise aja möödumiseni.

4. Kauba impordi ja ühendusesisese soetamise korral tuleks lubada 18 protsendi määra rakendamist juhul, kui ostutehing oli siduvalt kokku lepitud või kauba eest oli ettemaksena tasutud enne 1. juulit 2009.

5. Vastavalt käibemaksuseaduse §-le 44 kassapõhist käibemaksuarvestust kasutavale füüsilisest isikust ettevõtjale tuleks lubada maksta käibemaksu 18 protsendi määras nendelt arvetelt, mis väljastati enne 1. juulit 2009, aga mis laekusid pärast 1. juulit 2009.

6. Käibemaksuseaduse § 11 tuleks täiendada sättega, mis täpsustaksid kohtutäituri tasu käibe toimumise aja määramist.

7. Käibemaksuseadusesesse või riigivastutuse seadusesse tuleks lisada erisäte kahju hüvitamise kohta nendele ettevõtjatele, kes kandsid tavapärasest olulisemalt suuremaid kulusid tingituna käibemaksumäära tõstmisest väga lühikese etteteatamisajaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles