Võlgnikud veavad firmasid pankrotti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leviehituse saatus teeb koeragi kurvaks – firma esitas pankrotitaotluse. Tellijad võlgnevad Leviehitusele sama palju, kui ettevõte ise võlgu on.
Leviehituse saatus teeb koeragi kurvaks – firma esitas pankrotitaotluse. Tellijad võlgnevad Leviehitusele sama palju, kui ettevõte ise võlgu on. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pankrotihaldur Tiina Miti sõnul on praegu lausa 80-90 protsendi ettevõtete pankrottide põhjus see, et teised firmad või eraisikud on neile võlgu jäänud, kirjutab Laura Raus ajalehes Postimees.

«Praeguses majandusolukorras saavad paljud ettevõtted kaupu ja teenuseid müüa vaid nii madala hinnaga, et tulude ja kulude vahe jääb minimaalseks - muidu lihtsalt ei osteta,» tõdes Mitt. «Ja kui sellises seisus ei suuda keegi firma võlgnikest maksta, siis on selle ettevõtte enda pankrot kindel.»

Klientide makseraskuste tõttu ise suurtesse võlgadesse sattununa esitas hiljuti enda suhtes pankrotitaotluse OÜ Leviehitus. Tellijad võlgnevad Leviehitusele umbes 60 miljonit krooni ehk ligikaudu sama palju, kui ettevõte ise võlgu on, rääkis Leviehituse juht Indrek Saar.

Leviehitus kontrollis Saare sõnul enne lepingute sõlmimist tellijate tausta ja need tundusid usaldusväärsed, kuid halvas majandusolukorras sattusid siiski makseraskustesse. Nüüd on Leviehitus esitanud pankrotitaotlused ka viie võlgniku või nende käendaja suhtes.


Ühe klientide võlgnevuste tõttu märtsis pankrotti läinud ehitusfirma juht, kes oma nime avaldamist ei soovinud, usub aga, et proovib pärast võlgadest vabanemist uuesti äriga alustada. Tema ettevõtte viisid pankrotini peamiselt kinnisvaraarenduse valdkonnas võlgu jäänud eraisikud, kellega vajalikud dokumendid olid puudulikult vormistatud.

Võlgnike tõttu pankroti äärele sattunud firmal tasub Miti sõnul proovida saneerimist. Kui see ei õnnestu, on ettevõttel Miti hinnangul mõistlik enda vastu ise pankrotiavaldus esitada ning taotleda pankrotimenetluse lõpetamist kompromissiga, saavutamaks võla osaline kustutamine või maksetähtaegade pikendamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles