Parim talunik peab praegust kriisi eelmisest leebemaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parima talu tiitli pälvinud Ivaski talu rahvas.
Parima talu tiitli pälvinud Ivaski talu rahvas. Foto: Talupidajate Keskliit

Eesti parimaks taluks tunnistatud Ivaski talu peremehe Rein Põderi hinnangul ei ole praegune majanduskriis talupidajale esialgu veel nii keeruliseks kujunenud kui kümne aasta tagune eelmine kriis, kirjutab Alo Lõhmus ajalehes Postimees.

Sissesõit Antsla vallas asuvasse Ivaski tallu on justkui astumine mõnda Astrid Lindgreni raamatusse: esimeseks tervitajaks on taluväravas kasvava uhke õunapuu all omaette mõtisklev hobune, kellel on peen nimi - Visual (hobuse isa nimi on veelgi tähelepanuväärsem - Vend Voitka). Lillepeenardesse ja ilupuudesse uppuva talu lähedal sööb künkanõlval rohtu lehmakari. Ning kui pererahvaga on teretused vahetatud (peremees Rein Põder tuleb koos poja Karmoga lauda poolt, perenaine Marju koos minia Lianaga majast), siis müdistab võõraid uudistama terve salkkond lapsi.

«Meil on kokku kaheksa lapselast,» ütlevad Marju ja Rein Põder naeratades. Praegu viibivad kohal küll vaid Karl Robin, Lianna, Ants ja Getter, kuid üldiselt on suved lastel ühised.

See talu, milles praegune sihikindel põllumajanduslik tootmine algas kakskümmend aastat tagasi, on alles kasvamas ning peremees unistab, et ühel päeval kuulub lüpsikarja viiskümmend sarvekandjat (kelle sarved on konflikte ennetava meetmena küll enamasti eemaldatud).

Võib-olla on see tingitud akna taga tumenevast äikesepilvest, et köögilaua taga istet võttes läheb jutt peagi vabariigis valitsevale kriisisituatsioonile.

«Eelmine kriis oli raskem kui praegune, siis päästis meid vaid see, et saime metsa müüa,» teatab Rein Põder. «Toona oli nõnda, et niipea, kui investeerisin ja ostsin traktori, nii kohe piima hind langes.»

Ka praegu on piimahind mõistagi tasemel, kust «allapoole minna enam ei saa», kuid peremehega vesteldes näib, et mõistlikult majandavale talumehele teeb sel suvel tuska pigem alatasa vihma sirtsutav ilm, mitte majandus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles