Tööstustoodang püsis juunis stabiilselt madal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil metallitööstuse ettevõte Metec Grupi tootmishoone.
Pildil metallitööstuse ettevõte Metec Grupi tootmishoone. Foto: Postimees

Eelmise aasta lõpus alanud tööstustoodangu järsk langus jätkus ka juunis, tööstusettevõtete toodang oli aastataguse juuniga võrreldes 30 protsenti väiksem.


Kui 2008. aasta detsembris vähenes toodang 22 protsenti ja tänavu jaanuaris 26 protsenti, siis alates veebruarist on langus võrreldes eelmise aasta sama kuuga püsinud 30 protsendi piires, näitavad statistikaameti värsked andmed.

Töötleva tööstuse olukord oli juunis enam-vähem sama kui eelnevatel kuudel - toodang vähenes eelmise aasta sama kuuga võrreldes stabiilselt ligi kolmandiku. Langust põhjustas eelkõige napp nõudlus nii sise- kui ka välisturul.

Languses olid kõik töötleva tööstuse harud peale laevaehituse, kus toodang suurenes 44 protsenti. Selle haru väikse osatähtsuse tõttu ei mõjutanud laevaehituse kasv kogu töötleva tööstuse toodangu näitajat.

Eelmise aasta juuniga võrreldes vähenes üle poole metalli ja metalltoodete toodang. Rohkem kui 40 protsenti oli langus ehitusmaterjali, keemiatoodete, paberi, masinate ja seadmete ning mootorsõidukite tootmises.
Üle 30 protsendi vähenes elektroonikaseadmete, rõivaste, mööbli ja kütteõlide tootmine. Langus oli väikseim farmaatsiatoodete tootmises, mis vähenes kuus protsenti ning ka suurimas tööstusharus ehk toiduainete tootmises, mis on valdavalt siseturule orienteeritud. Seal vähenes toodang kaheksa protsenti.

Elektrienergia tootmine suurenes juunis eelmise aasta juuniga võrreldes 21 protsenti, eelkõige ekspordi suurenemise tõttu. Suurem osa elektrist eksporditi Lätti. Soojuse tootmine vähenes 13 protsenti.
Sesoonselt korrigeeritud andmetel juunis võrreldes eelmise kuuga tööstustoodang oluliselt ei muutunud. Eelmise kuu tasemel püsimisele aitas kaasa elektrienergia toodangu kasv, kuna töötleva tööstuse toodang vähenes kuuga ligemale protsendi võrra. Jaanuarist aprillini püsis tööstustoodangu langus võrreldes eelmise kuuga nelja protsendi piires, mais suurenes toodang kaks protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles