Niiskus teeb kartulile liiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulimädanik teeb laastamistööd ka Aruküla põldudel.
Kartulimädanik teeb laastamistööd ka Aruküla põldudel. Foto: Raigo Pajula

Mahekasvatajad ja kartuli oma tarbeks mulda pannud pered on mures, sest sagedased vihmad ja udud on paljudel põldudel pealsed lehemädanikust pruuniks muutnud, kirjutab Sirje Niitra ajalehes Postimees.

Seetõttu tuleb mugulad enne õiget aega üles võtta ja ligi pool saagist võib niiviisi hukka minna. Jaan Erm, kes peab Tartumaal Rannu vallas Koli talu, ütles, et kasvatab kartulit enda ja ämma tarvis. Tänavu on sellega aga muret.

«Udu tegi meil siin Lõuna-Eestis nädalaga puhta töö ja asi halveneb iga päevaga,» tõdes Erm. Eelmisel esmaspäeval, pärast nelja päeva pikkust kodust äraolekut, vaatasid tema põllult vastu pruunid kartulipealsed, reedene paduvihm kahjustas saaki veel omakorda. «Nüüd pole muud teha, kui kartul enne õiget aega üles võtta, ja ega see taha säilida ka, sest pole saanud mullas korralikult maha jahtuda,» rääkis talunik.

Laheotsa talu omanik Väino Villers kinnitas, et tänavu kasvab ligi 300 hektaril maha pandud kartul päris hästi, aga pritsida tuleb iga nädal. Nii lehemädanik kui kartulimardikas on tema sõnul väiketootjate probleem, sest tõrjevahendid on kallid ja mahetootjad ei saagi neid kasutada.

Jõgeva Sordiaretuse Instituudi direktor Mati Koppel on probleemist teadlik, tema sõnul on lehemädanikus need põllud, kus pole vastavat tõrjet tehtud.

Koppeli sõnul kannatavad niiskuse tõttu vastuvõtlikumad sordid, eelkõige varajane kartul, mis juba ennast valmima sätib. Kõigil mahe- ja hobikasvatajail soovitab teadlane tuleval kevadel hoolega sorti valida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles