Leedu peaministri sõnul on tuumajaama arvestused valmimas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumajaam.
Tuumajaam. Foto: SCANPIX

Leedu peaminister Andrius Kubilius ei jaganud täielikult presidendi tuumajaama seisukohta, kui ta kinnitas, et uue tuumajaama ehitamise esialgsed arvestused on juba Rothschild & Sonsi juhtimisel tehtud.


«Ma võin korrata ainult seda, et uue tuumajaama projekt ei ole kantud üksnes auahnest rahvuslikust soovist jääda edasi tuumariigiks. Ennekõike lähtub see soovist, et Leedu suurendaks on energiaalast sõltumatust, ja majanduslikest kaalutlustest. Üks maailma juhtivad selle ala asjatundjaid, firma Rothschild & Sons lõpetab praegu vastavaid põhjalikke analüüse,» ütles peaminister.

Uus Leedu president Dalia Grybauskaite ei kinnita enam, et Leedu tahab kindlasti uut tuumajaama ehitada.

Otsuse saab teha alles siis, kui tuumastrateegia ja investeerimisarvestused on uuesti üle vaadatud, ütles president neljapäeval.

President väitis, et Leedu peab oma otsuse tegemisel arvesse võtma tuumajaamade ehitamise plaane naaberriikides Valgevenes ja Kaliningradi oblastis.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles BNSile Leedu presidendi sõnu kommenteerides, et ta ei tea millises kontekstis Leedu president sellise seisukoha välja ütles.

«On loogiline, et tulebki plaane pidada, tuumaenergeetika investeeringud peavadki olema tasuvad ja hästi ettevalmistatud,» rääkis Parts.

Parts ei soovinud spekuleerida, mida tähendaks Eestile Leedu suunamuutus.

«Eesti poolt ELi poole vaadates on esimese sammuna Balti ja Põhjamaade elektriturud vaja ühendada. Selle üheks komponendiks on piisavad, konkureerivad tootmisvõimsused. Seostada midagi, mingite plaanidega kuskil naaberriikides, kel pole mingisugust aimugi Euroopa energiaturu arengust, ei ole võimalik,» ütles Parts.

«Turg vajab pikas perspektiivis uusi võimsusi, aga ennekõike - ja see on strateegiline küsimus - vajab see ühendusi Euroopa Liidu turuga, mitte ühendusi mitte Euroopa Liidu turuga,» lisas Parts.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles