Valitsus kinnitas ülikiire internetivõrgu rajamise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetikasutajad
Internetikasutajad Foto: Caro / Scanpix

Valitsus kinnitas tänasel istungil lõplikult üleriigilise lairibavõrgu rajamise, mis peaks 2013. aastaks tooma ülikiire internetiühenduse kaugeimatessegi maakohtadesse.


Selleks kinnitati täna vastav infoühiskonna arengukava muudatus. Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts kinnitas, et valitsus on eesmärgid sõnastanud üsna konkreetselt - 2012. aastaks peaks ülikiire lairibaühendus olema kättesaadav 90 protsendil Eesti territooriumil ning 2015. aastaks juba kõikjal.

Partsi kinnitusel luuakse lairibavõrgu rajamiseks sihtasutus, kus ei osale riik, küll aga kõik olulisemad telekomiettevõtted. «Riik kavatseb infrastruktuuri väljaarendamist toetada väga märkimisväärselt, täna on riigipoolset panust vaja umbes ühe miljardi jagu,» sõnas minister. «Me toetame seal, kus ärilistel alustel pole võimalik infrastruktuuri välja arendada, see tähendab Eesti külades ja väiksema asustustihedusega piirkondades.»

Ministri kinnitusel on rahvaarvu piiriks, kust allpool kaob telekomifirmadel äriline huvi asulasse kiiret internetiühendust luua, umbes 10 000 inimest.

Uus fiiberoptiline võrk lubab igale kodukasutajale reaalset andmevahetuskiirust 100 megabitti sekundis.

Riigi abiga rajatakse piisavalt tihe andmemagistraalide võrk, et ühestki asustatud punktist ei jääks ühenduspunkt infomagistraaliga kaugemale kui mõni kilomeeter. Nii saavad telekomifirmad omavahel konkureerides hakata kohapeal teenust pakkuma, ilma et nad peaks rajama pikki ja kalleid ühendusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles