Pankadest kriisiaegne jackpot

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki logo
Swedbanki logo Foto: SCANPIX

Vaatamata kehvadele majandustulemustele teenivad Rootsi suurimate pankade investeerimispanganduse töötajaid kopsakaid boonuseid, kirjutab E24.se.


SEB aktsiaturgude juht Björn Jansson teenis eelmisel aastal 14,4 miljonit Rootsi krooni ehk kaks korda niipalju kui panga juht Annika Falkengren. Ka Swedbank Marketsi investeerimispanganduses teenitakse hästi: üksuse juht Magnus Geeber suurendas oma sissetulekuid 40 protsendi võrra enam kui 6 miljonini. Aasta varem teenis ta 4,3 miljonit SEKi.

Swedbankil ja SEB-l ei olnud mullu just parim aasta. Eesootavate kahjumite hirmus kukkusid aktsiate hinnad vastavalt 76 ja 62 protsenti. Sellel aastal said kahjumihirmud tõeks ning Swedbank raporteeris esimese poolasta kahjumiks 5,4 miljardit Rootsi krooni ja SEB kasum sulas mullu sama ajaga võrreldes 82 protsenti 857 miljoni kroonini.

Samal ajal suurendas Swedbank Marketsi investeerimispangandus boonusteks kõrvalepandud varu 21 protsendi võrra 294 miljoni kroonini. Lisaks Geeberile ei saa sissetulekute üle nuriseda ka teised. Korporatiivpanganduse juht Daniel Hummel teenis mullu 3,2 miljonit krooni.
Kogu info eelmise aasta sissetulekute kohta ei ole E24.se teatel päris selge, kuid 2007. aastal teenis aktsiaturgude juht Ronny Jakobsson 5,9 miljonit, struktureeritud toodete osakonna juht Patrik Zedendahl 5,7 miljonit ning analüüsikeskuse juht Anders Bruzelius 4,1 miljonit.

Samas mahus sissetulekuid võivad Swedbank Marketsi juhid loota ka sel aastal.
Swedbanki endine juht Jan Linden teenis mullu üle 8 miljoni krooni ning ülejäänud juhtkonna liikmed keskmiselt 4,1 miljonit.

Ka SEBi kõrgepalgalistele oli eelmine aasta helde. SEB investeerimispanga Enskilda analüüsijuht Björn Jansson teenis 14,4 miljonit SEKi ehk aasta varasemaga võrreldes 22 protsenti rohkem. Võrdluseks teenis panga juht Annika Falkengren põhipalgana 7 miljonit ning boonuseid ei saanud.
SEB aastaraamatu kohaselt kahanes väärtpaberite käive eelmisel aastal aasta varasemaga võrreldes. SEB Enskilda töötajate sissetulekud on aga klass omaette.
Björn Janssoni kolleeg Henric Falkenberg deklareeris 2007. aasta sissetulekuks 11,7 miljonit Rootsi krooni. Mõlemad mehed suundusid tööle Carnegiesse.

SEB Enskilda juht John Abrahamsson teenis 2007.aastal 20,9 miljonit krooni, ning suurettevõtete juht Magnus Carlsson 17,1 miljonit.

Võrdluseks teenis Handelsbankeni kapitaliturgude juht Per Beckman 2007. aastal 2,3 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles