Rahapesu andmebüroo aktiivsus on järsult kasvanud

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Rahapesu andmebüroo aktiivsus on I poolaasta andmete põhjal tänavu palju suurem kui mullu, üks põhjusi on pangakontodelt sularaha väljavõtmise kasv.


Kriminaalmenetluse alustamiseks saatis andmebüroo tänavu kuue kuuga 15 materjali, millega seotud tehingute väärtus oli 3,1 miljardit krooni, kogu eelmise aasta jooksul aga 17 materjali summaarse väärtusega 1,5 miljardit krooni.

Saadetud 15 materjalist on alustatud menetlust karistusseadustiku rahapesu paragrahvi alusel 2 juhul.

Kontodele seadis andmebüroo piiranguid 69, kogu eelmise aasta jooksul aga 103. Piirangute kogusumma oli 304 miljonit krooni ehk ligi kolm korda suurem kui 2008. aastal.

Ka andmebüroole saadetud teatiste, andmebüroo poolt saadetud välispäringute ning tehtud järelevalvekontrollide arv on I poolaasta andmete põhjal kasvanud.

Järelevalve teostamisel avastatud rikkumiste tõttu alustati tänavu kuue kuuga väärteomenetlusi 36, kogu 2008. aasta jooksul aga 49.

Rahapesu andmebüroo järelvalvetalituse juhi Arnold Tenusaare sõnul on üks aktiivsuse suurenemise põhjus 2008. aasta jaanuari lõpus jõustunud seadusemuudatused, mis kohustas teatama igast sularahas 500 000 krooni ületavast tehingust, olenemata sellest, kas tehing tehti ühe või mitme maksega.

Teise põhjusena nimetas Tenusaar seda, et mullu kasvas Eestis pangakontodelt sularaha väljavõtmine. Büroo arvates on üks selle põhjus rubla kursi langus möödunud aasta lõpus, mis ajendas Venemaa ettevõtjaid otsima usaldusväärsemat valuutat.

Sularaha väljavõtmise kasvu tõttu hakkasid mitmed nn valuutavahetusfirmad, millest enamik on majandustegevuse registrites registreeritud peale valuutavahetuse ka maksevahendajatena ning millel tihti pole avalikke valuutavahetuspunkte, kasvavate vajaduste rahuldamiseks sularaha sisse ostma teistest Euroopa Liidu riikidest.

Rahapesu andmebüroo pidi tagama, et selles äris täidetakse seaduse nõudeid, kontrollitakse kliente ja rahade päritolu.

Tenusaare sõnul on väga keeruline öelda, kui suure osa rahapesust andmebüroo tuvastada suudab. «Ekspertide hinnangul tuvastatakse maailmas umbes 10 protsenti pestavast rahast,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles