Vene õlletootjad hirmutavad ametnikke katastroofiga

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Žiguli õlle pudelid Moskvas asuvas tehases.
Žiguli õlle pudelid Moskvas asuvas tehases. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Venemaa õlletootjate liit vastustab rahandusministeeriumi plaani tõsta 2010. aastast õlleaktsiisi kolm korda ja väidab, et sellele järgneks katastroof.


Liidu hinnangul tooks aktsiisimaksu kergitamine 3 kuni 9 rubla võrra liitri kohta Venemaal endaga kaasa läbimüügi vähenemise 40-50 protsenti, vahendas

Lenta.ru

.

Sellised numbrid käis välja uniooni juht Vjatšeslav Mamontov.

Maksumäära tõstmine viib tootjate arvates ka tulude vähenemise ja töökohtade kadumiseni.

Õlletootjate liidu pressiteate järgi võib aktsiisi järsk tõstmine tuua kaasa 85 000 kuni 90 000 töökoha likvideerimise.

Tootjad saatsid kirja peaminister Vladimir Putinile, milles selgitavad, et ministeeriumi plaanil on õlletööstuste jaoks katastroofilised tagajärjed ja pakuvad välja idee aktsiisi astmelisest tõstmisest mitme aasta vältel.

Rahandusministeeriumist kinnitati Reutersile, et riik plaanib tõepoolest aktsiisi kolmekordset tõusu. Samas pelgavad ametnikud, et õlletootjad hakkavad selle vastu tegema lobitööd läbi riigiduuma.

Ajalehe Vedomosti väitel moodustab aktsiis (3 rubla liitri kohta) umbes 7,5 protsenti õllepudeli keskmisest hinnast, milleks praegu on 20 rubla. Pärast kolmekordset tõstmist ulatuks aktsiis ja käibemaks pudeli kohta 3,51 rublani.

Interfaxi andmetel tegeleb Venemaal kesvamärjukese tootmisega enam kui 250 ettevõtet 73 piirkonnas. 2008. aastal valmistati 11,4 miljardit liitrit õlut, mis oli 0,6 protsenti vähem kui 2007. aastal.

Rahandusministeerium plaanib 2010. aastast tõsta tubaka-, alkoholi- ja õlleaktsiisi.

Vene valitsus arutab täna ja homme järgmise aasta eelarve täitmise võimalikke variante. Suurriigi rahakotis haigutab enam kui kolme triljoni rubla suurune auk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles