Põhiseaduskomisjon ei nõustunud õiguskantsleriga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde
Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde Foto: Peeter Langovits

Riigikogu põhiseaduskomisjon otsustas tänasel istungil mitte toetada õiguskantsler Indrek Tederi seisukohta, et riigikogu muutis liiga kiiresti käibemaksuseadust, jätmata ettevõtetele piisavalt aega ümberkorralduste tegemiseks.

«Leidsime, et puhtformaalselt põhiseadus ei keela seadusandjal ka niisugust tähtaega seaduste kehtimahakkamisele määrata,» ütles komisjoni esimees, Reformierakonna liige Väino Linde.

«Teises osas leidsime, et loomulikult õiguskindluse printsiip nõuab, et seaduseelnõud oleksid varakult täitjatele teada, kuid praeguses olukorras, kus riik on majanduskriisis, tuleb kiiremini toimetada,» lisas Linde.

Põhiseaduskomisjon leidis ka, et käibemaksuseaduse muudatuste kehtima hakkamisel ei ole olulised mitte ainult need neli päeva 26. juunist 1. juulini. «Tähtis on just see tähtaeg, millal ettevõtted peavad 20-protsendilise käibemaksu riigile tasuma, see on 20. august. See tähtaeg - ligi poolteist kuud - on juba märksa pikem,» sõnas Linde.

«Leidsime, et lahendus viia käibemaks tagasi 18 protsendile tekitaks ka vaid arutut segadust,» ütles Linde.

Samuti satuks riik keerulisse olukorda, kui riigikohus otsustaks seadusesätte kehtetuks tunnistada. Kuna riigikohtu otsus jõustub kohe, siis peaksid ettevõtted kiiresti 20-protsendilise käibemaksu viima tagasi 18 protsendile ilma mingi etteteatamiseta. «Teisel juhul võiks tekkida olukord, kus riigis üldse ei kehtiks käibemaksu,» lisas põhiseaduskomisjoni esimees.

«Iseenesest ei ole ju ka täna ettevõtetel keelatud pöörduda kohtu poole, kui nad leiavad, et riik on nende suhtes vääralt talitanud. On olemas riigivastutuse seadus ja ka selle alusel on võimalik mõne teise seadusesätte kehtetuks tunnistamist ja siis taotleda kahju, nii et ettevõtetel selline võimalus on,» ei pidanud Linde vajalikuks parlamendis kompensatsioonimehhanismi väljatöötamist.

Õiguskantsler Indrek Teder tegi riigikogule ettepaneku viia käibemaksu tõstnud seadusemuudatused põhiseadusega kooskõlla. Tederi hinnangul ei jätnud kiire seadusemuudatus maksukohustuslastele piisavalt aega käibemaksutõusust tulenevate ümberkorralduste tegemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles