Danske: Leedu majandus võib aasta kokkuvõttes langeda 20 protsenti

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danske Banki peaanalüütik Lars Christensen.
Danske Banki peaanalüütik Lars Christensen. Foto: AFP / Scanpix

Leedu teise kvartali 22,4-protsendiline majanduslangus on oodatust oluliselt halvem näitaja ning on suur tõenäosus, et aasta kokkuvõttes kahaneb Leedu majandus 20 protsenti, tõdesid Danske Marketsi peaanalüütik Lars Christensen ja vanemanalüütik Violeta Klyviene kiirkommentaaris.


Danske ootas Leedu teise kvartali majanduskasvuks -17,4 protsenti ning teised analüütikud keskmiselt -16,7 protsenti.

Kuigi majanduskasvu avaldatud number on esialgne hinnang ega sisalda täpsemaid andmeid, usuvad Danske analüütikud, et Leedu majanduse kokkutõmbumine on väga laiapõhjaline.
Leedu majandus kannatab Danske hinnangul Euroopa majanduslanguse, krediidivõimaluste kokkutõmbumise ning kohaliku kinnisvaraturu kokkukukkumise koosmõjus.

Vaatamata kõigele kinnitavad Danske analüütikud, et Leedust tulevad uudised ei ole ainult halvad. Leedu tööstustoodang ja jaemüük on viimastel kuudel näidanud paranemise märke. Juunikuus vähenes jaemüük mullu sama ajaga võrreldes vaid 25 protsenti Danske oodatud 27-prostendilise languse asemel.

Danske märgib, et tööstustoodangu ja jaemüüginäitajate stabiliseerumine võib tähendada, et majanduslanguse põhi jõudiski teises kvartalis kätte ning juba kolmandas kvartalis võib näha mõningaid paranemise märke.
Majanduskasvu olulise paranemise eelduseks on aga jätkusuutlik ekspordile suunatud tootmine. Danske prognooside kohaselt võib tänavune majanduslangus Leedus ulatuda 20 protsendini.

Leedu majanduse taastumine algab Danske analüütikute sõnutsi alles pärast tuleva aasta alguse energiahindade shokki. «Alles siis me näeme, kuidas Leedu majandus suudab elektrienergia hinnatõusuga hakkama saada,» märgivad analüütikud.

Leedu kehv majanduskasvu tulemus võib tähendada, et ka Eesti ja Läti augustis avaldatud näitajad tulevad oodatust kehvemad.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles