Juristide liit: parlamendis levib «eesmärk pühitseb abinõu» tööstiil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Eesti Juristide Liit toetab õiguskantsler Indrek Tederi riigikogule tehtud ettepanekut viia käibemaksuseadus põhiseadusega kooskõlla ning on mures viimasel ajal parlamendis levivate õigusriigile kohatute suundumuste pärast.

Juristide liit teatas, et käibemaksu tõusu jõustamine piisava etteteatamisajata rikub põhiseadusega kaitstud õiguskindluse põhimõtet, rikub riigi ja kodanike usaldussuhet ja on riigivõimu omavoli väljenduseks.

«Põhiseaduse paragrahv 130 lubab erakorralise või sõjaseisukorra ajal riigi julgeoleku ja avaliku korra huvides seadusega ettenähtud juhtudel ja korras piirata isikute õigusi ja vabadusi ning panna neile kohustusi. Vaatamata raskele eelarveseisule ei ole Eestis väljakuulutatud ei erakorralist- ega sõjaseisukorda, mistõttu ei ole kuidagi õigustatud põhiseaduslike väärtuste eiramine,» leidis juristide liit.

«Põhiseaduse eiramist ei tohi kunagi põhistada otstarbekusega ning sellised pretsedendid on ohuks põhiseaduslikule korrale,» lisati avalduses.

Liit kutsus riigikogu liikmeid leidma põhiseadusega kooskõlas olevaid lahendusi.

«Eesti Juristide Liit on mures viimasel ajal parlamendi õigusloomes levivate suundumuste pärast, kus eesmärk pühitseb abinõu ning ei järgita õigusriigile omaseid seadusloome häid tavasid,» lisati teates. «Olgu sellisteks näideteks valmisseaduste kiirkorras muutmine või vabaühenduste mittepiisav kaasamine õigusloomesse.»

Eesti Juristide Liitu kuulub üle 1000 juristi ja õigusteadlase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles