Seppik: kõige odavam oleks maksta ettevõtjatele kompensatsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakondlased Ain Seppik ja Kadri Simson.
Keskerakondlased Ain Seppik ja Kadri Simson. Foto: Mihkel Maripuu

Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Ain Seppik ütles, et riik võiks maksta ettevõtjatele kompensatsiooni, mis hüvitaks liiga lühikese etteteatamistähtajaga käibemaksuseaduse muudatuste rakendamisest ettevõtjatele tekkinud kulud.

«Sisu on ju see, et ettevõtjatele ei jäetud piisavalt aega maksu tehniliseks administreerimiseks. See ettepanek oli ettevõtjakeskne. Siin on võimalus, et riik maksab teatud kompensatsiooni - mitte küll arvutiprogrammide ümbertegemise eest, need tuleb niikuinii ümber teha, kui muutub maksumäär - aga näiteks ületundide eest, mis tuli selle kiiruse tõttu teha,» selgitas Seppik.

«Või siis teha niinimetatud üleminekusätted, mis võimaldavad muuta pikaajalisi lepinguid, mis on 18-protsendilise määraga,» lisas ta.

«Väga kalliks ei tohiks praegu minna selle kompensatsioonimehhanismi väljatöötamine, et ettevõtjad saaksid teatud kulud tagasi ülesannete eest, mida riik ootamatult ja põhjendamatult lühikese aja jooksul neile peale pani,» leidis Seppik.

«Aga esialgu peab riigikogu arutama, kas võtab seaduse uuesti muutmata kujul vastu või hakkab seda muutma. Kui riigikogu ei kavatse seadust muuta, on järgmine käik õiguskantsleri teha, kes peab otsustama, kas läheb vaidlusega riigikohtusse,» sõnas Seppik.

Keskerakonnal on koos vajalikud allkirjad riigikogu erakorralise istungi kokkukutsumiseks 3. augustil, mil hakatakse õiguskantsleri ettepanekut arutama.

Seppik pidas õigeks teha otsuseid võimalikult kiiresti. «Kui öeldakse, et läheme riigikohtuni uljalt välja, siis kuskil novembris-detsembris saame kurva uudise, et käibemaksu tõstmine oli põhiseadusevastane, siis on seda kõike märgatavalt raskem teha,» oli Seppik veendunud.

Samuti arvas Seppik, et mida kauem vaidlus kestab, seda kallimaks lähevad lõplikud otsused. «Minu arvates oleks riigil praegu võimalik veel odavalt pääseda.»

Õiguskantsler Indrek Teder saatis möödunud nädalal riigikogule ettepaneku viia põhiseadusega kooskõlla käibemaksuseaduse muudatus, mis ei jätnud liiga kiire rakendumise tõttu maksukohustuslastele piisavalt aega käibemaksutõusust tulenevate ümberkorralduste tegemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles