Pensioniraha duubeldas fondide tulud

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotomeenutus 2007. aastast, mil pensionärid kogunesid Toompeale meelt avaldama. Teine pensionisammas ei tekitanud juba siis paljudes usaldust.
Fotomeenutus 2007. aastast, mil pensionärid kogunesid Toompeale meelt avaldama. Teine pensionisammas ei tekitanud juba siis paljudes usaldust. Foto: Peeter Langovits

Eesti fondivalitsejate jaoks olid eelmisel aastal ainsaks päästvaks tuluallikaks kohustuslikud pensionifondid, kuna globaalse majanduskriisi tõttu kuivas aktsiafondide äri kokku, kirjutab Äripäev.


Finantsinspektsiooni andmeil hüppas kohustuslike pensionifondide osakaal Eesti fonditurul eelmisel aastal 32 protsendilt 55 protsendile. Suurenemine tuli peamiselt aktsiafondide arvel, mille kogumaht alanes koguni 17,7 miljardilt 3,5 miljardile.

Kuna teise samba osakuid pole võimalik müüa ning neisse voolas iga kuu pidevalt raha juurde, püsis pensionifondide maht eelmisel aastal stabiilselt 11-13 miljardi krooni vahel ning fondivalitsejad, kes teenivad peamiselt fondide mahu pealt, said hoolimata hävitavast aastast väärtpaberiturgudel oma tasu kätte. 

Arvestades, et keskmiselt kogutakse fondide pealt 1,5- protsendilist haldustasu aastas ja osakute müügi pealt võetakse vahelt keskmiselt protsent, ulatus fondide aastane tulu pensionifondide pealt eelmisel aastal Äripäeva arvutuste kohaselt üle 200 miljoni krooni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles