Ka majandusteadlane ei näe käibemaksuvaidlusele head lahendust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Trasberg
Viktor Trasberg Foto: Pm

Nagu mitmed poliitikud, ei näe ka Tartu Ülikooli makroökonoomika dotsent Viktor Trasberg ühtegi töötavat lahendust riigikogu ja õiguskantsleri käibemaksuvaidlusele. Tema soovitab oodata ära stabiilsem aeg käibemaksumäära uueks langetamiseks.

«Selge see, et käibemaksumuudatused olid väga kiired, aga mismoodi seda tagasi keerata... ma ei näe lahendust,» sõnas Trasberg.

Trasberg ei pidanud heaks ka advokaat Leon Glikmani välja pakutud võimalust, et riigikogu lükkaks käibemaksuseaduse muudatuste jõustumise kuupäeva hilisemaks ja riik hüvitaks vahepealsest segadusest tekkinud kahju.

«Et siis tuleks tšekid välja otsida?» muigas ta, leides, et see tekitab oluliselt suurema segaduse. «Igasugused kompenseerimised, hüvitamised või tagantjärele protsessimised teevad asja ainult keerulisemaks,» oli Trasberg veendunud.

«Riigi majanduse seisukoha pealt tuleb leppida selle olukorraga, mis praegu on. Ma olen ise ka käibemaksu tõstmise vastu kriitikat teinud, aga kui see juba tehtud, siis nüüd selle tagasi pöörama hakkamine teeb elu veel ebakindlamaks,» ütles majandusteadlane.

Pigem soovitas ta oodata, kui majandus jõuab stabiilsemasse aega ja siis käibemaksu tagasi madalamaks muuta. «Tähtajaga mängima hakkamine ei ole lahendus.»

«Ma ei saagi aru õiguskantsleri käitumisest - käibemaksutõusu ju arutati, kus ta siis oli? Nüüd tagantjärele vehkida ja õigust taga ajada... Siin oli mitu kuukest piltlikult öeldes aega, see info oleks võinud ka õiguskantslerini jõuda,» leidis Trasberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles