Rõivas: ma ei kujuta ette ühtegi head lahendust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigi Kinnisvara ASi nõukogu esimees Taavi Rõivas.
Riigi Kinnisvara ASi nõukogu esimees Taavi Rõivas. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu rahanduskomisjon ja põhiseaduskomisjon hakkavad tuleva nädala alguses arutama õiguskantsleri ettepanekut viia põhiseadusega kooskõlla seadusemuudatused, millega tõsteti käibemaksumäära liialt kiiresti.

Rahanduskomisjoni juht, Reformierakonna fraktsiooni liige Taavi Rõivas kutsus teisipäevaks kokku rahanduskomisjoni, kus kujundatakse selles küsimuses seisukoht.

Rõivas möönis, et tal ei ole ühtegi lahendust välja pakkuda ning ta ei kujutanud ka ette, mis võimalusi võiks arutama hakata.

«Minu jaoks on täna kõige suurem küsimus see, et Keskfraktsioon soovib küll kokku kutsuda riigikogu erakorralist istungit, aga nad pole välja pakkunud mitte mingisugust lahendust, mis võiks olla istungi tulemus,» sõnas Rõivas.

Ka õiguskantsler ei pakkunud oma kirjas ühtegi võimalikku stsenaariumi välja.

«Minu meelest oleks äärmiselt problemaatiline, kui me peaksime selle otsuse tagasi pöörama ehk veel kord käibemaksumäära muutma, sest tänaseks on see 20-protsendine määr juba kuu aega kehtinud. Selle nüüd uuesti muutmine tekitaks topelt probleeme. Tõenäoliselt pole see ka õiguskantsleri soov,» lausus Rõivas.

Endise käibemaksumäära taastamine tähendaks lisaks uute kulutuste tekkimisele ettevõtjatele ka seda, et riik peaks leidma mujalt 800 miljonit krooni, mis on planeeritud käibemaksutõusust laekuma, lisas Rõivas.

Ühtegi varianti, mis aga võiks probleemile lahenduse tuua, ei osanud ka Rõivas täna välja pakkuda. «Tänase seisuga ma ei näe võimalust, et me selle otsuse tagasi pööraks, see oleks nii negatiivsete tagajärgedega,» rõhutas ta.

Kas on põhiseadusega vastuolus?

«Kas käibemaksu kiire tõstmine oli põhiseadusvastane, peab riigikogu hindama, eks seda põhiseaduskomisjon kindlasti vaagib. Põhiseadus teadupoolest ei pane ju sõna-sõnalt paika, kui pikk peab seaduse kehtimahakkamisel etteteatamistähtaeg,» sõnas Rõivas.

«Seal tuleb hinnata asjaolusid, näiteks ka seda, et need otsused on tehtud maailma majanduskriisi mõjude leevendamiseks ja kriisi ajal ei tohi otsustega väga pikalt venitada, tuleb kiiremalt tegutseda,» märkis ta.

Õiguskantsler Indrek Teder saatis eile riigikogule kirja, milles andis parlamendile 20 päeva aega selleks, et viia käibemaksu tõstnud seadusemuudatus põhiseadusega kooskõlla. Tederi hinnangul ei jätnud kiire seadusemuudatus maksukohustuslastele piisavalt aega käibemaksutõusust tulenevate ümberkorralduste tegemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles