Riik kaotab enamiku audiovisuaalse teose autoritasudest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HD-DVD mängija..
HD-DVD mängija.. Foto: AP Photo / Scanpix.

Kultuuriministeeriumis ette valmistatud autoriõiguse seaduse muudatus jätab audiovisuaalse teose autorile õiguse saada tasu ainult selle videorendi eest.


Praegu on audiovisuaalse teose autoril õigus saada tasu teose igasuguse kasutamise eest ka siis, kui õigused on loovutatud produtsendile, mis on Eesti filmitööstuses tavaline, selgitas kultuuriministeeriumi meedia ja autoriõiguse osakonna nõunik Toomas Seppel BNSile.

«Selline erand kehtib ainult Eesti audiovisuaalse teose autoritele. Eelnõus soovime seda muuta ja jätta selline tasu alles ainult videorendi eest, mis on Euroopa Liidu nõue,» selgitas Seppel.

Igasuguse kasutamise all peab ministeerium silmas kino, interneti, tele ja DVD õigusi.

Praegu peavad isikud, kes soovivad teoseid ja salvestisi kasutada ja teha neid internetis kättesaadavaks, arvestama autoriõiguse reeglitega.

Eelnõu puudutab eelkõige rahvusringhäälingut, AS Tallinnfilmi, Rahvusraamatukogu ja Eesti Rahva Muuseumi, kes kõik tegelevad aktiivselt arhiivide digiteerimise ja kättesaadavaks tegemisega.

Eelnõu eesmärgiks on luua reeglid, mille alusel arhiivide omanikud ja kasutajad saaksid oma tegevust korraldada ja lahendada audiovisuaalsete teoste kasutamise õiguslikud küsimused, sest praegu seaduses sisalduv erinorm piirab teoste kasutamist, tuues kaasa täiendava tasu maksmise kohustuse.

Ühtlasi luuakse eelnõuga ka orbteose mõiste, mis võimaldab arhiividel, raamatukogudel ja muuseumidel võtta kasutusele teoseid ja esitusi, mille autor ja esitaja ei ole teada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles