Ojamaa kaevandus lööb kaevurite hinna üles

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Söekaevurid (foto on illustratiivne)
Söekaevurid (foto on illustratiivne) Foto: AFP / Scanpix

OÜ VKG Kaevandused vajab aastal 2012 avatavasse Ojamaa kaevandusse enam kui kolmesadat töötajat; kogemustega tööliste värbamisel panustatakse paratamatult Eesti Energia Kaevandustega seotud inimestesse.


«Meie soov on palgata kogemustega, oma ala parimaid spetsialiste,» kinnitas OÜ VKG Kaevandused juhatuse esimees Toomas Põld. «Kindlasti peame arvestama tõsiasjaga, et kõik kogemustega töölised kas on täna või on olnud varem seotud Eesti Energia Kaevandustega,» kirjutab Põhjarannik.

Kui värbamiskampaaniaga otsitava ökonomisti ja töökeskkonnaspetsialisti võib leida ka muudest valdkondadest, siis läbindus- ja muudele vahetult põlevkivi tootmisega seotud töödele võib kogemustega inimesi leida vaid põlevkivitööstusest. Läbindustöölisteks, puurpingi operaatoriks, laadurijuhiks, lõhkajaks ja remondilukksepaks kandideerijailt eeldatakse mäendus- või tehnikaalast kutseharidust või töökogemust allmaatöödel.

«Juba täna oleme oma meeskonda kahe tugeva spetsialistiga täiendanud ja lähiajal on plaanis palgata veel paarkümmend töölist, kes hakkavad sügisel läbindustöödeks ettevalmistusi tegema,» ütles Toomas Põld. «Etapiviisiliselt võtame töölisi juurde: osa tuleval aastal, enamiku 2011. aastal. Neil, kes kunagi selle erialaga on tegelenud, on nüüd võimalus tagasi pöörduda.»

ASi Viru Keemia Grupp personaliosakonna juhataja Tea Allikmäe usub, et kaevandusse tööle tahtjatest puudust ei tule. «Ka kohalik kutsekool koolitab mäehariduse spetsialiste. Kui vaja peaks olema, võib näiteks poole aasta pärast uus konkurss tulla.»

Varasemad konkursid - näiteks kaevandusse hankejuhi ja -spetsialisti ametisse, aga ka mullukevadine konkurss õlitehasesse tehnoloogiaseadmete operaatorite leidmiseks - üllatasid sooviavalduste rohkusega. Õlitehasesse näiteks oli 210 soovijat.

ASi Eesti Energia Kaevandused personalijuht Anneki Teelahk tekkivas konkurentsis ohtu ei näe.

«On täiesti loogiline, et inimesed otsivad erisuguseid võimalusi - ehitusbuumi aegu läksid paljud meie noored kaevurid Soome tööle, nüüd on suurem osa neist tagasi tulnud. Eks me peame oma motivatsiooni täiustama, aga midagi karta meil küll pole. Pigem on hea meel, et Ida-Virumaal töökohti juurde tekib.»

«Ütleme nii, et palga pärast meilt inimesed töölt ära ei lähe,» ei soovinud Tea Allikmäe Ojamaa kaevanduse töötajate palgataset kommenteerida.

Toomas Põld peab oluliseks, et lisaks konkurentsivõimelisele palgale pakub OÜ VKG Kaevandused oma töötajatele kindlustunnet tulevikuks: Ojamaa kaevandusega liitujad saavad ju tööd 25 aastaks.

Ojamaa kaevanduse avamine satub ajale, mil algab Viru kaevanduse sulgemine ja ka Aidu karjääri tegevus liigub lõpetamise suunas.

Anneki Teelahk kinnitas, et Eesti Energia Kaevandused pakub Virust ja Aidust vabanevatele töölistele tööd teistes kaevandustes.

«Sõbralik paljusus ehk väike konkurents on igati positiivne,» märkis Toomas Põld.

«Kaevandusele vajaliku tehnika soetamisega me täna probleeme ei näe,» kinnitas Põld. «Tänu tehnika pakkujate seas tekkinud konkurentsile on võimalikud hinnaläbirääkimised, ja kuna ka ehitushinnad on langenud, on kaevanduse avamine meile mõnevõrra soodsam,» lisas ta.

Kui veel mõni aeg tagasi oli kavas põlevkivi kaevanduse esimesel viiel tegevusaastal autodega õlitehasesse toimetada, siis praeguste plaanide kohaselt peaks koos kaevanduse avamisega tööle hakkama ka veerand miljardit krooni maksev põlevkivi lintkonveier.

«Teemaplaneering on algatatud, loodame planeeringute ja projektidega pooleteise aastaga hakkama saada ning seejärel kohe ehitust alustada,» rääkis Põld.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles