Ligi: käibemaksuvaidlus on täiesti destruktiivne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Pm

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles valitsuse pressikonverentsil, et vaidlus õiguskantsleriga käibemaksu tõstmise kehtestamise lühikese etteteatamistähtaja üle on avalikele huvidele väga kahjulik.

«Selle vaidluse tagajärjed on ettearvamatud. Ma küll loodan, et riigikohus langetab mõistliku otsuse ja ei ürita omletist muna teha - ilmselt õiguskantsleril on see retsept küll olemas,» sõnas Ligi.

Rahandusministri sõnul on mõistlik etteteatamistähtaeg küll väga oluline õigusprintsiip, kuid riigikogu otsus tehti täiesti erakorralises olukorras.

Ligi rõhutas, et käibemaksu tõusu oli mõeldavatest halbadest variantidest parim otsus. «Samasuguseid samme on astunud ka teised riigid, kes on sarnases olukorras - üldine majanduse elavdamise ja eelarve päästmise retsept on pigem tõsta tarbimismakse ja alandada otseseid makse,» märkis Ligi.

«Õiguskantsler vaidlustab lühikese etteteatamisaja - aga mida kauem oodata, seda kõrgem tuleb maksutõus,» põhjendas Ligi seda, miks käibemaksu tõstmisega niivõrd kiirustati. Tema arvutuste järgi oleks käibemaksu tõstmata jätmise korral pidanud riigikassasse vajaliku raha saamiseks tõstma tulumaksu umbes 30 protsendile.

«Ma arvan, et see vaidlus on avalikele huvidele väga kahjulik. Et maksta välja pensione, sotsiaaltoetusi, palku, on riigil raha vaja.»

«Ma ei tea ühtegi inimest, kellele meeldiks käibemaksutõus, aga ma ei tea ka ühtegi, kellele see vaidlus ja olukorra tagasipööramine praegu kasulik oleks,» märkis Ligi. Tema sõnul tähendab iga kuu venitamist poolteist sada miljonit krooni kaotatud riigitulu.

«Mis nüüd saama hakkab? Kui tõesti läheb nii, et riigikohus ka arvab selle põhiseadusvastase olevat, siis hakkavad kõik need valud uuesti - ettevõtja hakkab uuesti ümber tegema oma programme ja kiiresti hinnasilte vahetama,» ohkas rahandusminister.

Riigikogu ja valitsus peavad hakkama uuesti seadusemuudatusi tegema. Ligi ennustas, et uued sammud tulevad siis veel valusamad, sest kahju kompenseerimiseks jääb lühem aeg.

Õiguskantsler Indrek Tederi hinnangul oli riigikogu otsus tõsta 1. juulist käibemaksu vastuolus põhiseadusega, sest ei jätnud maksukohustuslastele piisavalt aega käibemaksutõusust tulenevate ümberkorralduste tegemiseks. Teder saatis täna riigikogule ettepaneku viia seadusemuudatus põhiseadusega kooskõlla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles