Kiviõli Keemiatööstus tõrjus kohtusaalis pankrotikahtlusi

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli keemiatööstus..
Kiviõli keemiatööstus.. Foto: Tiina Kõrtsini / SL Õhtuleht.

Kiviõli Keemiatööstuse palgatud vandeadvokaat Mikk Lõhmus ei hoidnud eile Viru maakohtu saalis kokku sõnu, veenmaks, et firmas pole vähimatki pankrotilõhna ning pankrotiavalduse kohtusse toomine on vaid endise äripartneri, ASi Sivellon pahatahtlik käik.


ASi Sivellon väitel tekitas Kiviõli Keemiatööstus (KKT) neile mullu novembris enam kui 800 000 krooni suuruse kahju. Tookord keelas KKT juhtkond Sivelloni töötajatel ja sõidukitel siseneda oma territooriumile, kus asus Sivelloni bituumeniterminal. Seetõttu said häiritud tarned ning firmal tuli teha lisakulutusi raudteetsisternide ümbersuunamiseks ja uue terminali rajamiseks Rakvere lähistele, kirjutas Põhjarannik.

Sivelloni kohtus esindanud advokaadi Elmer Muna sõnul pole KKT kahjunõuet tasunud ja pärast pankrotihoiatuse tegemist viidi kohtusse avaldus pankroti väljakuulutamiseks, kuna oli alust arvata, et firmal on püsivad makseraskused, sest 3,6 miljonit krooni ollakse võlgu ka maksuametile. «Meil on põhjust karta, et kui pankrotti välja ei kuulutata, võime jääda tühjade kätega,» ütles ta.

Mikk Lõhmuse sõnul ei ole KKT kahjunõuet tasunud, sest seda pole piisavalt põhjendatud ega tõestatud, et tekkinud kahju on põhjustanud KKT. Pankroti nõudmine sellises olukorras on tema hinnangul täiesti pretsedenditu. «Taotleda 800 000 kroonise nõudega pankrotti firmale, mille netovara on 231 miljonit ja mullune kasum oli 33,9 miljonit krooni, ei kannata mingisugust kriitikat. Mul pole võimalik isegi aru saada, kuidas vastaspool sai sellise asjaga välja tulla,» sõnas ta.

Lõhmuse hinnangul on Sivelloni ainus eesmärk rikkuda avalikkuse ja pankade silmis KKT mainet ning jätta pankrotiavalduse esitamisega eksitavat muljet, justkui oleks firma maksejõuetu. «See on neil mingil määral õnnestunud, sest firmal on tulnud viimastel nädalatel tegeleda kunstlikult tekitatud probleemi lahendamisega,» ütles Lõhmus, kes taotleb Sivellonilt KKT kasuks täies ulatuses selle protsessi õigusabikulude väljamõistmist, mis ulatuvad 240 000 kroonini.

Tema sõnul on maksuvõla tasumise graafik maksuametiga kooskõlastatud ja see väheneb pidevalt. Lõhmus esitas kohtus ka Nordea Panga garantiikirja, mis tagab selle, et juhul kui kohus leiab, et KKT peab Sivellonile 800 000 krooni maksma, siis see raha ka tuleb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles