Maksu- ja tolliamet avastas varasemast rohkem illegaalset kaupa

Sandra Maasalu
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leivapätsid, mille sees üritati Eestisse tuua salasigarette.
Leivapätsid, mille sees üritati Eestisse tuua salasigarette. Foto: Maksu- ja tolliamet

Maksu- ja tolliamet avastas selle aasta teises kvartalis ligi kolmandiku võrra rohkem illegaalset kaupa ja hoidis ära 63,5 miljoni kroonise kahju tekkimise riigile.

Illegaalsete sigarettide ja alkoholi avastamised on tänavu teises kvartalis võrreldes aasta esimese kvartaliga kasvanud umbes 30 protsenti.

2009. aasta esimeses kvartalis avastati ligi 1,4 miljonit salasigaretti ja 1560 liitrit salaalkoholi (teisendatuna absoluutalkoholiks). Teises kvartalis olid tulemused vastavalt 3,2 miljonit salasigaretti ja ligikaudu 8000 liitrit salaalkoholi.

Sigarettide ja alkoholi salakaubaveo peamiseks mooduseks piiril on keskmiste (kuni 20 000 tk) koguste peitmine sõidukite konstruktsioonidesse.

Avastatud on ka huvitavamaid juhtumeid, kus väiksemaid koguseid (2-3 tuhat korraga) on peidetud spetsiaalselt salakaubaveoks kohandatud üleriietesse, toiduainekarpidesse või leiva sisse.

Maksu- ja tolliamet hoidis esimese poolaasta jooksul tollikontrolli tegevusega kokku ära ligi 63,5 miljoni krooni suuruse kahju tekkimise riigile.

2009. aasta II kvartalis toimus oluline muudatus reisija tollieeskirjades. Alates 1. juulist on sigarettide maksuvaba piirnorm senise 200 sigareti asemel 40. Piirangu tulemusena on oluliselt vähenenud idapiiril reisijate poolt legaalselt sissetoodud ja hiljem ebaseaduslikult edasimüüdud sigarettide arv.

Kokku viidi piiripunktides 2009. aasta kuue kuuga läbi 10 136 läbivaatust, mille käigus avastati 4893 rikkumist.

Lisaks tavakontrollile tehti tänavu esimese poolaasta jooksul liikuvate röntgenseadmete abil piiripunktides kokku 8505 läbivalgustust, millest täiendavale füüsilisele läbivaatamisele suunati 758 veost. Nendest omakorda 214 puhul avastati tollieeskirjade rikkumisi.

Tollikontrolli üksused avastasid kuue kuuga kokku 25,3 kg erinevaid narkootilisi aineid. Suurimad neist oli juhtumid idapiiril, kus ühel puhul avastati 3910 grammi heroiini ja teisel juhul 10 liitrit narkootikumide lähteainet.

Lisaks avastati 44 korda tanklatest mittekvaliteetse kütuse müük. Maanteedel tuvastasid kontrollrühmad 296 rikkumist, mille hulgas kõige arvukamad olid erimärgistatud kütuse kasutamise juhtumid.

2009. aasta esimese kuue kuuga avastas maksu- ja tolliamet tervikuna uurimisosakonna ja tollikontrolli poolt umbes 4,8 miljonit salasigaretti ja 21 tuhat liitrit salaalkoholi ning 48,7 kg erinevaid narkootilisi aineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles