Stockholmi grupp rõhutas põllumajanduse seotust kliimamuutustega

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliimamuutus.
Kliimamuutus. Foto: Reuters / Scanpix

Kuressaares kohtusid Euroopa Liidu liberaalsema tiiva riikide ehk nn Stockholmi grupi kõrged põllumajandusametnikud, põhjalikumalt peatuti põllumajanduse seosel kliimamuutustega ning otsiti võimalusi koostööks kliimamuutuste tagajärgedega tegelemisel.

«Kliimamuutuste teemaga seoses on täna üleval rohkem küsimusi kui vastuseid, see annab põhjust asjaga aktiivselt edasi tegeleda,» vahendas põllumajandusministeeriumi pressiesindaja kaubanduspoliitika asekantsleri Andres Oopkaupi sõnu.

Põllumajandusministeeriumi eestvedamisel kohtunud grupis oli arutluse all Euroopa Liidu maaelu areng, põllmajanduse konkurentsivõime ja roll ühiskonnas.

Osalejad olid üksmeelel, et Euroopa põllumajanduse konkurentsivõimet ei saa tõsta keskkonna arvelt.

Nenditi ka, et põllumajandussektor on kliimamuutustele kaasaaitaja, samas on põllumajanduse abil võimalik kliimamuutusest tingitud probleemidele lahendus leida, kui kohandada põllumajandus võimalikult kiiresti muutunud oludega, vähendada põllumajanduse negatiivset mõju keskkonnale, kasvatada taimeliike ja puid, mis seovad paremini kasvuhoonegaase, suunata senisest enam vahendeid teadusuuringuteks ning tagada uue tehnoloogia kasutuselevõtt tootmises.

Arutelu kliimamuutuste teemal jätkub käesoleva aasta lõpus toimuval  Kopenhaageni tippkohtumisel.

Kuressaares toimunud Stockholmi grupi mitteametlikul kohtumisel osalesid  Rootsi, Suurbritannia, Taani, Läti, Hollandi, Tšehhi ja Saksamaa esindajad. Eesti seisukohti tutvustasid külalistele põllmajandusministeeriumi asekantslerid Andres Oopkaup ja Peeter Seestrand ning maaelu arengu osakonna juhataja asetäitja asendaja Marko Gorban.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles