Telepaatti ühendab saarlased ja hiidlased uue merekaabliga

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telepaati ühendab saarlased ja hiidlased uue merekaabliga.
Telepaati ühendab saarlased ja hiidlased uue merekaabliga. Foto: Reporter.ee

Täna alustas Soome laev Telepaatti Saaremaal Soela väinas merekaabli paigaldamist Saare- ja Hiiumaa vahele. Tööd pidid algama juba eelmisel neljapäeval, aga jäid tormi tõttu ära.


Kolmandat elektrikaablit Saaremaa ja Hiiumaa vahele on vaja selleks, et vältida pikaajalisi elektrikatkestusi Hiiumaal, sest senised kaks kaablit on üle 20 aasta vanad, vahendas Reporter.ee.

Kaabli paigaldamine maksab 26 miljonit ja ei tasu ennast rahaliselt ilmselt mitte kunagi ära. Hiidlased saavad vaid kindlustunde, et neid ei oota sügisel ees nädalased elektrikatkestused.

Merekaaberl viiakse vette Saaremaal Pammanas ja tuuakse välja Hiiumaal Emmastes. Kaabli pikkus on veidi üle kuue kilomeetri. Kahe saare vahelise elektriühenduse maismaal asuvate võrkude ja alajaamade rekonstrueerimist alustas Eesti Energia eelmise aasta suvel.

Kogu projekt valmib selle aasta oktoobris.

Siiski ei ole Hiiumaa elektrivarustus 100 protsenti tagatud ka pärast kolmanda merekaablil paigaldamist, sest õhuliinidele kukkuvad puud võivad Saare ikkagi vooluta jätta.

Täna Saaremaalt vette pandud kuus kilomeetrit pika kaabli teine ots peaks homme Hiiumaal Emmastes maale jõudma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles