Medvedev kaitseb Münchenis Opeli ostmist ja Nord Streami

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev Vene õhulennukis.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev Vene õhulennukis. Foto: AFP / Scanpix

Vene president Dmitri Medvedev kavatseb neljapäeval Münchenit külastades kaitsta Saksa autotootja Opel ostuplaani ja Nord Streami gaasijuhtme projekti, ütles Kremli välispoliitikanõunik.


Kremli välispoliitikanõunik Sergei Prihhodko ütles Reutersile, et kõrgetasemelised valitsustevahelised konsultatsioonid keskenduvad kahepoolse kaubanduse ja majandussidemete säilitamisele.

Prihhodko sõnul on Saksa ja Venemaa vaheline kaubandus 2009. aasta esimeses kvartalis enam kui poole võrra kahanenud, kuid ei öelnud täpseid arve.

Kanada autoosade tootja Magna tahab koos Vene riigipangaga Sberbank osta 55-protsendilise osaluse Opelis. Konsortsium jõudis eelmisel kuul Opeliga kokkuleppele, kuid kõneluste lõpusirgel on tekkinud uued võimalikud ostjad, kelle seas on Belgia investeerimisfirma RHJ International ja Hiina Beijing Automotive (BAIC).

«Münchenis avaldame me sellele tehingule toetust,» ütles Prihhodko. «See on hea tehing. Me loodame, et ka teised toetavad seda.»

Samuti taotleb Medvedev Saksa valitsuselt suuremat toetust Nord Streami torujuhtmele, mis peaks tooma Siberi gaasi Läänemere kaudu Lääne-Euroopasse.

Paljude Euroopa riikide arvates suurendaks torujuhe nende sõltuvust Vene gaasist, mille kättesaadavust raskendavad praegu Moskva kehvad suhted transiitmaa Ukrainaga.

Samuti on mitu Läänemere riiki avaldanud muret torujuhtme mõju pärast keskkonnale.

«On veel lahendamata küsimusi: Rootsi ja Taani,» ütles Prihhodko. «Soome esitab küsimusi ökoloogia kohta, aga nad on kindlasti positiivses suunas liikumas».

«Meil on Saksamaaga selles küsimuses päris suur üksmeel,» lisas ta. «Lisaks tehniliste üksikasjade lahendamisele peame me Münchenis arutama, kuidas valitsused aidata saaksid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles