Aseri tellisetehas pannakse uuesti tööle

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aseris asuv AS Wienerbergeri tellisetehas.
Aseris asuv AS Wienerbergeri tellisetehas. Foto: Stanislav Moškov/Presshouse

AS Wienerberger paneb homme tööle juba eelmise aasta lõpust seisnud tellisetehase, kuid katkestab katusekivi tootmise vähemalt kuueks kuuks, mis tähendab 39 inimesele töökaotust.


AS Wienerberger, kes eelmise aasta sügisel sulges vana tellisetehase, millega vähendati tellisetootmist viiendiku võrra, ning jättis aasta lõpus seisma kogu tellisetootmise, hakkab homsest uuesti telliseid tootma, kirjutab Põhjarannik.

«Tellised on laost otsa saanud,» põhjendas ASi Wienerberger juhatuse liige Raivo Vasnu vajadust tootmine uuesti käima panna. «Tundub, et kõige suurem madalseis on möödas,» lisas ta ning tunnistas, et Eesti turu langus pole olnud märgatav, küll on olnud madalseisus nii Läti, Leedu kui Venemaa turg, mis ka nüüd tõusujoont näitavad.

Vasnu kinnitusel on Eesti turu osakaal telliseturul olnud minimaalne. Kui võrrelda müügitulemusi eelmise aastaga, siis on langus märgatav, kuid kui võrrelda numbreid kahe aasta taguse olukorraga, siis on müük Eestis isegi kerkinud. «Eelmise aastaga on ka vale võrrelda, sest see oli ehitusbuumi aasta,» tunnistas ta.

Juhul kui olukord telliseturul jääb selliseks, nagu ta on praegu, siis suuri seisakuid tööstuses ette ei nähta. Kui olukord muutub kehvemaks, siis võib tulla paari-kolmekuune seisak talveperioodil, kuid kui kõik läheb nii nagu praegu, siis ei tule ka nii pikka pausi. Isegi kui tehas ajutiselt peatatakse, töötajaid koondama ei hakata. Ka viimase seisaku ajal maksti inimestele palka täies ulatuses.

Veebruaris pärast seisakut tööle pandud katusekivitehas jäi juulis uuesti seisma. «Me nimetame seda pikaajaliseks seisakuks,» ütles Raivo Vasnu, kelle sõnul jääb katusekivi tootmine seisma vähemalt kuueks kuuks, kuna katusekivimüük ei ole väga suur, ning kui müük jätkub samasuguses tempos kui praegu, on neil toodang valmis terveks aastaks.

«Katusekivitehase tootmisvõimsus on nii suur, et see pole ka väga hea müügiga aastatel täit aastat töötanud ning tootmist on igal aastal mõneks ajaks peatatud,» selgitas ta ning lisas, et kuna kivikatuse hind on plekk-katusega võrreldes kõrgem ning inimesed loevad raha hoolsamalt kui varem, on müüginumbrid langenud. «Aga kui ajad paranevad, siis müük kindlasti suureneb,» ütles ta.

Seisaku tõttu koondati kahe tehase peale 39 inimest. «Suurem osa nendest töötas katusekivitehases, osa inimesi, näiteks pensionil olevad inimesed, koondasime ka tellisetööstusest, et jätta tööle rohkem noori,» ütles ta, lisades, et uus töölepinguseadus näeb ette, et juhul kui töötajaid tuleb kodus hoida rohkem kui kolm kuud, tuleks nad koondada, mitte sundpuhkusele jätta.

Juhul kui katusekivitehas uuesti käima pannakse, võetakse koondatud inimesed tööle tagasi. «Ka seadus nõuab, et me eelistaksime just neid inimesi, kelle koondasime. See on ka meie enda huvides, sest tegemist on väljaõppinud inimestega, kellest loobumine oli meile raske otsus,» lausus Vasnu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles