Heido Vitsur: lühiajalisi otsuseid ei tohi teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur.
Eesti Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur. Foto: Peeter Langovits

Eesti Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur peab taunitavaks seda, kui pensionide maksustamisega tehakse samasugune kiirustatud otsus nagu teise pensionisamba puhul.


Vitsuri sõnul sündis pensionide võimaliku maksustamise probleem sellest, et tänavu 1. aprillist tõsteti pensione, kuigi raha ei olnud. Nüüd ei taha valitsus seda tunnistada ning otsib väljapääsu.

Ta lisas, et Eesti oleks juba kinnisvarabuumi lõppedes pidanud alustama struktuurseid reforme, sest oli selge, et raha laenamise ja selle kulutamise mudel ei tööta enam.

«Praegu ei tohi kiirustada, vaid tuleb teha keskpikk majandusprojektsioon, et mis meist võib saada ning kuidas me suudame edasi minna vastavalt oma demograafilisele olukorrale,» ütles Vitsur. «Lambist ütlemisi on täiesti vastutustundetu teha.»

Teise pensionisamba kohta tehtud otsuseid silmas pidades kinnitas Vitsur, et teist korda ei tohi riik enam oma elanikke petta. Tuleb silmas pidada, et Eestis on tööealiste inimeste osakaal võrreldes pensionäridega väga väike ning olukord muutub veelgi hullemaks. Pensionikindlustuse põhimõtted tuleb põhjalikult läbi mõelda, et me suudaksime vähemalt 20 järgmist aastat ära elada. Samas tuleb kaaluda ka uute töökohtade loomist, et tekiks pensionidele vajalik katteallikas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles