Analüütik: ravikindlustusmakse võiks olla kõigile 6 -7 protsenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionärid pensioniametis järjekorras.
Pensionärid pensioniametis järjekorras. Foto: Liis Treimann

Pensionide ravikindlustusmaksuga maksustamise ideed kommenteerides tõi Swedbanki analüütik Maris Lauri välja variandi, et see maks võiks jaotuda nii tööl käivatele inimestele kui pensionäridele. Sel juhul oleks maksumäär umbes 6 - 7 protsenti.


Samas kinnitas Lauri ka seda, et kuna pensionid on Eestis väga madalad, siis peaks pensionäride ravikindlustusmakseks raha tulema ikkagi riigilt, täpsemalt sotsiaalkindlustusest. See aga tähendab, et sinna tuleks jälle kuskilt mujalt raha juurde korjata.

«Kui pensionäride ravikindlustusse tuleks raha ka mingist teisest allikast, siis tähendab see, et üldine maksumäär ei peaks olema enam nii kõrge,» selgitas Lauri. «Siis võiks üldine maksumäär nii töötajatele kui pensionäridele jääda kuue või seitsme protsenti piiridesse.»

Töötavate pensionäride kohta ütles Lauri, et kuna pensionid on Eestis madalad, siis ei ole sugugi kurjast, kui pensionär endale lisa teenib. Tulevikku vaadates oleks see kõigile kasulik, kuna meid ootab tõenäoliselt ees tööjõupuudus. Võibolla oleks aga õige see, kui teatud palgamäärast alates ei saa inimene enam täispensioni.

«Üks mõtlemise koht on ka selles, et kõigile inimestele tagatud baaspensioni maksmise võiks töötavatele pensionäridele peatada,» väitis Lauri. «Samas tuleks piirata ülikõrgeid pensione saavate isikute hulka.»

Kokkuvõttes märkis Lauri, et praegused sotsiaalkindlustussüsteemid ei pea kaua vastu. Muutusi tehes tuleb aga tõsiselt arvestada meid ees ootavat sotsiaalset olukorda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles