EKI: ehitajaid jätkub, aga tellimusi pole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sildade, viaduktide ja muude rajatiste ehitusel läheb praegu veidi paremini kui hoonete püstitamisel.
Sildade, viaduktide ja muude rajatiste ehitusel läheb praegu veidi paremini kui hoonete püstitamisel. Foto: Priit Simson.

Kui praegu piirab ehitusfirmade tegevust kõige enam tellimuste puudus, siis kaks aastat tagasi takistas ehitamist kõige rohkem töökäte nappus.


Ehitusettevõtjate endi hinnangul on neil praegu tellimusi kolmeks kuuks, aasta tagasi teises kvartalis aga vähemalt neljaks kuuks. Tööstusvõimsuste rakendatus on ehituses ainult 54 protseni, aasta tagasi oli sama näitaja aga 76. See tähendab, et paljud seadmed ja masinad lihtsalt seisavad jõude.

Eesti konjuktuuriinstituudi direktori Marje Josingu sõnul hinnad ehituses jätkuvalt langevad. Osa firmasid loodab, et endisest odavamalt ehitades saab kliente juurde võita.

«Kuid võrreldes märtsiga või aasta taguse olukorraga on ehitusettevõtjates hakanud vaikselt süvenema meeleolu, et palju ei ole mõistlik enam hindu alandada,» kinnitas Josing.

Veel paar aastat tagasi vaatasid teiste Euroopa riikide ettevõtjad huviga Eestit, kus 80 protsenti ehitusfirmade juhtidest väitis, et tööjõudu ei jätku. Praegu on töökäte nappuse probleem täielikult kadunud. Võrreldes 2007. aasta juuniga on seega tööjõu ning tellimuste puudus pea peale pööratud.

Kui 2005. - 2007. aastal nõudsid firmajuhid, et kutsekoolid koolitaksid üha rohkem ehitajaid, siis praegu on Josingu sõnul niisugune tellimus praktiliselt kadunud.

Vanades Euroopa riikides valitseb samuti ehituses praegu tellimuste nappus, kuid seda mitte sellisel drastilisel kujul nagu Eestis. Tööjõu puudus on nendes maades samuti stabiilne, ei kõigu nii nagu Eestis ja teistes Balti riikides.

Vaid iga neljas Eesti ehitusettevõtja näeb, et järgneva kolme kuu jooksul tal töömaht kasvab. Pooled ettevõtjatest arvestavad töömahu praegusele tasemele jäämisega ning kolmandik on seisukohal, et mahud langevad veelgi. Seega peab osa ehitusfirmasid paratamatult uksed sulgema. Üle poolte ehitusettevõtetest kavatseb lähema kolme kuu jooksul töötajate arvu kärpida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles