Kragh: devalveerimist ennustab selle äge eitamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga endise asepresidendi Bo Kraghi arvates on 
kulude kärpimise hinnaks 
sügav depressioon, devalveerimise järel elustuks majandus kiiremini.
Eesti Panga endise asepresidendi Bo Kraghi arvates on kulude kärpimise hinnaks sügav depressioon, devalveerimise järel elustuks majandus kiiremini. Foto: Ander Ilp

1990. aastatel mitut Eesti peaministrit nõustanud ja Eesti Panga asepresidendina töötanud Bo Kragh nimetas devalveerimisohu heaks indikaatoriks seda, kui sageli riigijuhid devalveerimist eitavad.


«Presidentide ja peaministrite devalveerimise avalike eitamiste sagedus on hea näitaja devalveerimise prognoosimiseks,» kinnitas ta E24-le. «Eituste arv on devalveerimise tõenäosusega pöördvõrdelises seoses.»

Kragh kinnitusel juhtus täpselt nii 1970ndate alguses, kui sügavas majanduskriisis vaevlevate Ameerika Ühendriikide president Nixon loobus dollari kullastandardist, mis on võrreldav devalveerimisega. «Ning Rootsi 1992. aasta sündmused on samuti klassikaline näide,» sõnas Kragh.

Käesolevas kriisis varemgi Balti riikide valuutade devalveerimist avalikult kaitsnud Kragh ei soovitanud devalveerimises siiski tonti näha. «Kui aasta algul ei peetud Lätis D-sõna kasutamist veel kaugeltki heaks tooniks, siis nüüd räägitakse sellest avalikult,» tõdes ta. «Lätis on ka olukord aasta algusega võrreldes hullemaks läinud, riik elab peost suhu, oodates järgmist ülekannet Euroopa Liidult või Rahvusvaheliselt Valuutafondilt.»

Kragh hinnangul jõuab Läti järel peagi ummikusse ka Leedu, Eestil on tema sõnul õrn lootus kohandumisega paremini hakkama saada. «Kuid alati on olemas elu pärast kriisi,» meenutas ta. «Eesti on peale taasiseseisvumist kolm kriisi üle elanud ja elab sellegi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles