Nabucco torujuhe võibki lõpuks teoks saada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plaanitav Nabucco gaasijuhe muudaks Kaspia piirkonna suured maagaasivarud Euroopale kättesaadavaks Venemaa vahenduseta.
Plaanitav Nabucco gaasijuhe muudaks Kaspia piirkonna suured maagaasivarud Euroopale kättesaadavaks Venemaa vahenduseta. Foto: nabucco-pipeline.com

Ülejärgmisel nädalal allkirjastavad Euroopa riigid lõpuks Ankaras Euroopa jaoks üliolulise Nabucco gaasijuhtme lepingu.


Gaasijuhe, mis peaks tooma Kesk-Aasia gaasi etteaimamatut Venemaad läbimata Euroopa tarbijateni, on projektis osalejate erimeelsuste tõttu veninud juba aastaid. Viimaseks takistuseks oli trassile jääva Türgi nõudmine saada gaasijuhtme enda pinnale lubamise eest vastutasuks 15 protsenti toru läbivast gaasist.

Teistele projektiosalistele on see olnud vastuvõetamatu, hetkel pole selget infot, millisele kokkuleppele Türgiga on jõutud. Rumeenia majandusminister vastas ajakirjanduse küsimusele, et ehkki ta pole detailidega veel kursis, on tema teada «15-protsendi-küsimus» lahendatud.

Ka Euroopa Komisjon on kinnitanud kokkuleppele jõudmist, kuid keeldunud üksikasjade avaldamist enne allkirjastamist.

3300 kilomeetrine gaasijuhe algab Kaspia piirkonnast ning jõuab läbi Türgi, Bulgaaria, Rumeenia ja Ungari Austriasse. Juhtme otsene eesmärk on vähendada Euroopa energeetika sõltuvust Moskvast. Nabucco juhe sõltub aga otseselt Aserbaidžaani gaasivarudel.

Venemaa ei seisa samal ajal kaugeltki käed rüppes. Venemaa tõsiseim vastukäik Nabuccole on Gazpromi kavandatav South Streami naftajuhe, lisaks on Venemaa aastaid üritanud Nabuccos osalevaid riike erinevate lubaduste ja ähvardustega üksteise vastu välja mängida.

Viimane samm oli Vene presidendi Dmitri Medvedevi äsjane visiit Aserbaidžaani, kus kahe riigi presidendid allkirjastasid lepingu Aserbaidžaani gaasi tarnimiseks Gazpromile. Mägede pojad aserid on siiski osutunud headeks kauplejateks, kuna Venemaa algne kava oli kindlustada nii suured tarnelepingud, et Nabucco juhtmele gaasi lihtsalt ei jätkuks. Siiski on sõlmitud lepingus tarnemahud esialgu väikesed, küll aga maksab kreml gaasi eest Kesk-Aasia mõistes ränka hinda - 350 dollarit tuhande kuupmeetri eest.

Seda on kümme dollarit rohkem kui Türkmenistanile makstav 340 dollarit, mida Venemaa on viimasel ajal meeleheitlikult üritanud alla kaubelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles