Hübriidmobiil võib peagi müügile tulla

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TerreStari satelliitelefoni prototüüp.
TerreStari satelliitelefoni prototüüp. Foto: AP / Scanpix

Varasemad katsed tuua satelliittelefonid massideni on üldjoontes läbi kukkunud. USAs Virginias asuv ettevõte on aga välja töötanud lahenduse, mis võib tagada kauaoodatud läbimurde.

TerreStar Networks plaanib juba sel aastal hakata pakkuma teenust, milles ühendatakse nii satelliittelefoni kui ka tavalise mobiili omadused. Erinevalt varasematest suurtest ja kohmakatest satelliittelefonidest pole TerreStari seade suurem kui keskmine nutitelefon, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Mobiililevi piirkonnas kasutavad telefonid tavalist levi, levipiirkonnast väljaspool aga satelliitlevi. TerreStar näeb oma sihtgrupina eelkõige valitsuse töötajaid ja päästetöötajaid, kes vajavad telefoni ka siis, kui mobiililevi alt veab, näiteks looduskatastroofide ajal.

Täna saadetakse orbiidile ettevõtte satelliit nimega TerreStar-1. 300 miljonit dollarit (3,3 miljardit krooni) maksev TerreStar-1 on tavalisest TV-satelliidist kaks korda suurem, ligi20 meetrit.

Suurem ja võimsam satelliit võimaldabki telefonide endi suurust vähendada. Väiksemad ja käepärasemad telefonid on aga üheks uue tehnoloogia läbimurde õnnestumise eelduseks. Laiem edu sõltub siiski ka paljudest muudest faktoritest, näiteks satelliitteenuse usaldusväärsusest ja hinnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles