Valitsus tõstis töötuskindlustusemakse 4,2 protsendile

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa juht Meelis Paavel.
Töötukassa juht Meelis Paavel. Foto: Liis Treimann

Valitsus kinnitas tänasel istungil töötukassa nõukogu ettepaneku tõsta 1. augustist kuni 31. detsembrini töötuskindlustusmakse määra 4,2 protsendile praeguselt 3 protsendilt.

 
Töötaja maksab sellest oma palgast 2,8 protsendini ning tööandja lisab 1,4 protsenti. Selle aasta töötuskindlustushüvitiste kuluks prognoositakse 1, 867 miljardit krooni, mis jaguneb prognooside kohaselt 57 475 inimese vahel, teatas valitsuse pressibüroo.

Seejuures oli veel aasta alguses töötuskindlustusmakse suurus 0,9 protsenti, millest töötaja palgast läks 0,6 protsenti ja ülejäänu maksis tööandja.

Rahandusministeeriumi kevadise makroprognoosi riskistsenaariumi tingimustes ulatuvad töötukassa kulud 2009. aastal hinnanguliselt rohkem kui kolme miljardi kroonini.

Kui kindlustatu maksemääraks jääks praegune 2 protsenti ja tööandja maksemäär 1 protsent (kokku 3 protsenti) laekuks töötuskindlustusmakseid 1, 5 miljardit, mis tähendab, et töötukassal tuleb katta kulutustest 1,5 miljardit krooni reservidesse kogunenud rahaga.

Uute maksemäärade kehtestamisel suureneb töötuskindlustusmaksete laekumine 452 miljoni krooni võrra ja töötukassal oleks rahandusministeeriumi riskistsenaariumi tingimustes 2009. aasta lõpuks alles 1,79 miljardit krooni.

Koos majanduslanguse ja töötuse kasvuga tõuseb oluliselt nii uute registreeritud töötute kui hüvitisesaajate arv. Rahandusministeeriumi kevadise makroprognoosi riskistsenaariumi järgi tõuseb sel aastal töötuse määr üle 13 protsendi ning töötute arvuks prognoositakse 91 500 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles