Hiina soovib muutusi globaalses rahasüsteemis

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina soovib muutusi globaalses rahasüsteemis.
Hiina soovib muutusi globaalses rahasüsteemis. Foto: AP / Scanpix

Vähem kui nädal enne juhtivate tööstusriikide klubi G8 kohtumist Itaalias, tegi Hiina välisministeerium avalduse, milles soovib arutelu uue globaalse reservvaluuta üle.


«Me loodame, et tulevikus on rahvusvaheline rahasüsteem mitmekesisem,» ütles kommunistliku rahvavabariigi asevälisminister He Yafei ajakirjanikele, vahendas AFP.

«Kui see küsimus [uuest globaalsest reservvaluutast] tõstatatakse riigijuhtide koosolekul, siis pole selles midagi kummalist, see on loomulik,» lisas asevälisminister, viidates 8.-10. juulini Itaalias L´Aquilas toimuvale G8 tippkohtumisele, millest võtab osa ka arenevate tööstusriikide rühm ehk niinimetatud G5, kuhu kuuluvad Hiina, India, Brasiilia, Mehhiko ja Lõuna-Aafrika Vabariik.

«Me kõik arutame, kuidas finantskriisile reageerida... see küsimus [globaalsest reservvaluutast] tõstatatakse selle raames,» lisas He, kelle kinnitusel arutatakse kohtumisel maailma majanduskriisi kõrval ka energeetika, kaubanduse ja ilmastikumuutustega seotud probleeme.

Hiina kõrval on soovitanud ülemaailmse rahasüsteemi idee üle vaadata ka Venemaa. Algatuse eesmärgiks on ohjeldada Ühendriikide domineerimist ja vähendada dollari mõju rahvusvahelises rahasüsteemis.

Ameerika Ühendriikide president Barack Obama on aga korduvalt andnud mõista, et dollari rolli reservvaluutana ei kõiguta miski, sest dollar on praegu väga tugev ja mingit vajadust ühtse maailmavaluuta järele pole. Obama on seejuures rõhutanud, et dollari tugevus toetub maailma kõige stabiilsemale poliitilise süsteemile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles