Swedbank: tootlikkuse kasvu pidurdumine survestab hindasid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. Foto: swedbank

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina sõnul on koos tootlikkuse kasvu pidurdumisega üha kiiremini kasvamas tööjõu ühikukulud, mis võivad halvendada ettevõtete konkurentsivõimet ja/või hakata survestama hindasid.

«Ettevõtete kulud on alates eelmise aasta neljandast kvartalist kasvanud müügitulust mõnevõrra kiiremini, mis on põhjustanud ka kasumite kasvu aeglustumise ning teisel kvartalil ka vähenemise,» kommenteeris Mertsina täna Statistikaameti poolt avaldatud ettevõtlussektori statistikat.

«Välisnõudluse paranemine annab eelkõige just töötleva tööstuse ettevõtetele võimalusi käibe suurendamiseks. Ettevõtete investeerimine muutub aktiivsemaks koos kindlustunde paranemise ning käibe ja tellimuste kasvuga,» prognoosis Swedbanki peaökonomist.

Statistikaameti teatel oli ettevõtlussektori kogukasum 2013. aasta teises kvartalis 801 miljonit eurot, mis oli 5 protsenti väiksem kui aasta varem samal ajal.

Ettevõtlussektori kogukasumi vähenemise põhjus oli eelkõige kasumi vähenemine töötleva tööstuse ning veonduse ja laonduse tegevusalal, teatas amet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles